В момента се наблюдава безпрецедентна криза в отношенията между САЩ и Израел. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му за сериозното напрежение между двете държави говори и анонсираната от  държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен резолюция с призив за незабавно прекратяване на огъня, представена в Съвета за сигурност на ООН. "Резолюцията много ясно показва червения картон на сегашното правителство на Бенямин Нетаняху. Израел ще му се наложи да се съобрази с факта, че резолюция на Съвета за сигурност е задължителна.“

Много е важно Израел да си направи една добра сметка какво ще прави от тук насетне, обясни още проф. Владимир Чуков, като добави, че причините за тази резолюция с продиктувани от това, че Америка влезе в предизборна кампания и Израел се превърна в една от главните теми в нея. "В момента има две Америки. Америка на Тръмп – това е силно религиозната, нискообразованата, аграрна бих казал, континентална Америка. Докато един Байдън – това е градската либерално-левичарска, но секуларна Америка. Байдън започна да губи този електорат, който подкрепя традиционно демократите или това са малцинствата, в частност мюсюлмани и араби, но също така и младежите.“

Точно поради тази причина Джо Байдън не може да си позволи да бъде в обструкционистка позиция по отношение това, което прави в момента Бенямин Нетаняху смята арабистът, като допълни, че много ключова е била речта на лидера на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър, който директно призовава за нови избори в Израел и за смяната на Нетаняху, лидер който отслаби неговата политическа и морална структура.

Според проф. Владимир Чуков България и Израел си приличат във политическите процеси, които текат в момента и в двете държави. Бенямин Нетаняху според него е един изключително ловък политик, който в момента се опитва да разбие опозиционния блок "Национална коалиция“, водена от израелският министър на отбраната и ротационен премиер Бени Ганц, чийто рейтинг продължава да расте.