Преди няколко дни Приднестровието заяви, че те са готови да обявят независимост. И всичко това приближава войната в Украйна до нашата граница. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор и арабост - проф. Владимир Чуков.

"От там трябва да кажем - да, Брюксел, да Европейският съюз, но в същото време, много ясно трябва да си дадем сметка, че става въпрос и за Черно море, черноморска държава. Държава, която наистина през този воден басейн граничи с една държава която е готова да изнесе своята експанзия до неузнаваеми размери", обърна внимание Чуков.

Какъв сигнал ще бъде, ако Приднестровието обяви независимост?

"Това означава, че те са готови да нахлуят в Одеска област, да я превземат и да я свържат с Приднестровието. Това е един проруски анклав, бивш руски гарнизон, които още на времето казаха, ние няма да бъдем част от Молдова. То е нещо като Западните покрайнини в България, само че от руско време и там наистина вече нещата за България стават много-много неприятни", коментира арабистът.

По думите му България трябва да има някаква нова стратегия: "Нееднократно я споменавах, Русия е една многонационална държава и ние в България просто трябва да говорим не само за Дунавска България, ние трябва да говорим за Волжка България. Ето това е, което ще накара голяма част от нашите сънародници да разберат, че е имало алтернативна България, която вече не съществува. Нещо, което може да се случи и с нас, за съжаление, това е факт".