Закон на Витанов: Всяко голямо количество пари води до интереси, за реализирането на които се произвежда съответният лидер. Ами как се произвежда. От кал, от ребро и още по други начини, нали така.  Производството на лидер е тънка работа. Трябва да налепиш вътре авторитет, способност за ръководство, усет за представителство на социални интереси. Трябва да налипеш и власт по него. Лепиш, лепиш и произвеждаш нещо. Ако си майстор, ще ти се получи хубав политически лидер. Ако не си майстор ще ти се получи както винаги. И тогава взаимодействието лидер – нелидери ще се изкилифирчи. Това написа във Facebook страницата си проф. Николай Витанов.

Ето пълния текст на публикацията му:

Кратка информация за войната за 16 февруари 2023 г.

АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ЮРДЕЦИ

Тук е място за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ изисква хладнокръвие, а не леене на чувства.   Трезвата преценка е стъпила върху мисълта на Бисмарк, че трябва да си гледаме националния интерес. Националният интерес с точно две думи и половина, ви го обясних: ползи за народа. И тъй, гледаме към тая война и винаги се питаме: А каква ни е на нас ползата от това?

Да почваме. Българската политика. Още малко и ще почне сериалът "Кал“.  С бясна скорост се върти и сериалът "Слонът, моя приятел танцува из стъкларския магазин“. Приятно гледане. Цък-цък-цък, мегисаки или както се пееше там. Боливуд – мехлем за душата на народа.

Сега за войната.

Следим бавните процеси и то поред. Защото бавните процеси са тези, които ще определят изхода на войната. 

Процес 1:  Системите на Украйна и снабдяването на украинската армия.  Промени няма. Украйна е закачена на системи и и се влива толкова, колкото да се изпълнява стратегията последният руснак да убие последния украинец в конвенционална война. Не се влива повече, че ще почне ядрена война. Всичко е добре изчислено от гледна точка на американските интереси. Американците могат да смятат и ще си вземат своето.  И руснаците ще си вземат своето. Ние нищо няма да вземем освен 5 ритника.

Процес 2: Логистиката на руската армия.  Свършиха ли ракетите – не. Свършиха ли снарядите – не. Ами тогава, нещата продължават, както и досега.  Почнаха да си изпробват новите оръжия на фронта. Защо е важно това? Ами за да има прогрес срещу руската армия, тя трябва да започне да изпитва проблеми вследствие недостиг на боеприпаси.  Не се наблюдава такова нещо.  

Процес 3: Численият състав на украинската армия. Тоя процес не върви добре. Мобилизационните резерви в Украйна привършват. Гледам, фактчекерчетата пак са се опитали да пишат нещо по моята страница. Добре сте ми дошли пак фактчекерчета. Какво стана, КОЛКО СА БЕЗВЪЗВРАТНИТЕ ЗАГУБИ НА УКРDИНСКАТА АРМИЯ?  КОГА ЩЕ ПОИСКАТЕ ПРОШКА ЗАТОВА, ЧЕ МИ БЛОКИРАХТЕ СТРАНИЦАТА, А АЗ СЕ ОКАЗАХ ПРАВ ЗА ТЕЗИ ЗАГУБИ?   Обективността ви бе погребана там, фактчекерчета мои. Никой не ви вярва вече.

Запишете си някъде – мобилизационният процес за украинската армия не върви на добре.  Загубите на фронта вече не могат да се попълват с мобилизация на мъже вътре в Украйна. Всеки, който може да смята и е ходил в казарма, знае какво означава това.  Хайде, гледаме оттук нататък – откъде ще бъдат намирани нови и нови украински мъже за мобилизация.  И как ще им се спазват човешките права, нали така, зер да влачиш мобилизирани насила по улиците на Одеса си е върховно спазване на човешките права, нали така, фактчекерчета мои? Така е, ами как. Един съвет от мен – живейте си в детския свят и не се пъхайте в реалния, той не е за вас.

Процес 4: Състояние на инфраструктурата. Продължава постепенното разрушаване на украинската критична инфраструктура. Руската не е засегната.  Руската икономика успешно се справя с всякаквите санкции.Украинската – ако бъдат спрени системите, веднага ше грохне. Тъй, че наливането на десетки милиарди трябва да продължава. Докога? Докато има пушечно месо за фронта.

Процес 5: Надпраговият удар. И днес няма такъв.   Гледаме сериалът "Прагът“. Руснаците опитват да го свалят, американците опитват да го поддържат достатъчно висок, но не толкава висок, че Русия да използва ядрено оръжие. За поддържане на прага относително висок, всеки ден се разходват украински войничета.  Да мислим прагматично. Ако прагът успее да удържи чак толкова, че Украйна спечели войната – добре, руското влияние у нас ще отслабне. Този вариант е доста невероятен.  И какво ще правим ако не се случи?  Много ще ми е интересно какви лупинги и салтоморталета ще правят тогава някои политици. Умнокрасивитета не го мисля. Него отдавна го ползват за изтривалка. Не е луд слонът, нашият приятел, че използва умнокрасивитета за изтривалка,... Изречението го довършете сами.

Процес 6: Съществени движения по фронтовете. Движението е бавно и е резултат от руско настъпление, което се признава и от украинския генерален щаб.  Инициативата е при руснаците. Голям украински юруш няма. Логично – системата Таракан опапа резервите, точно както ви беше прогнозирано. Беше ви казано, че ще няма резерви? Защо няма? На два метра под земята са вследствие на есенните украински юруши. И какво ще правим, като вече не може да покажем на запада, че имаме войничета за нови юруши? Западът не е прост, ще спре системите и ще раздели Украйна с Русия. А ние с вас ще броим шараните, накачени по голите пропагандни куки. И ще почне една кряканица как трябва да си гледаме националния интерес. Салто мортале шаранаре юрдекаре.Гледайте.  

Процес 7: Идеологическата борба. В Русия нещата са доста спокойни,  ситуацията на фронта към момента е благоприятна, няма условия за масови безредици.

Проблемите са при украинците. Един приятел с доста здрав разсъдък ми каза вчера: Витанов, обясни им, че никой няма сметка от голяма и индустриализирана Украйна в Европейския съюз. Че нали ако се случи това, ще се яви конкуренция на западните фирми, което си е пряк удар по западните елити. Те няма да допуснат това. Накрая ще си стиснат ръцете с Путин, ще разделят Украйна и каквото остане от нея, силна деиндустриализирано и разрушено ще видим какво ще го правят. Кажи им Витанов, че оная Украйна, голямата и силната от времената на Съветския съюз, никога няма да я има вече. Като си помисля, прав е моят приятел.

Процес 8: Пропагандата у нас. Пълната скръб продължава. Че и траур. Няма фина национална пропаганда. Оставена е да е лее украинската такава. А тя е пълна аматьорщина. Оставена е да се лее американската такава. Но тя е зя хора, които дори не знаят къде е Украина. Българинът е много по – осведомен, защото Украйна е под носа му.

Професионална пропаганда не се прави така, хиляди пъти съм ви писал. Абсолютна аматьорщина. Ето ви пример. Какво е независим сайт в тая война. Няма такива. И от едната страна и от другата. И като няма, пърхат едно фактчекерчета и ви разправят това – онова. Фактчекерчета мои, една голяма част от българския народ е живяла по времената на Тодор Живков е се е нагледала на такива като вас. Не можете да минете за автентични.

Но стига за това днес.

Караме нататък

Политологията  –(Ден 97)

Виждам, че това, което е писал дядо Милс за политическия елит, ви харесва. Хайде стига за елита. Да минем на нещо по-интересно. Че кое е по-интересно от политическия елит, бе Витанов?. Как кое – грандиозната фигура на политическия лидер. Всичко в името на човека, всичко за благото на човека. И как се казва човека?  Днес – малко предварителни сведения.

Какво е туй нещо лидер? Като хванете да го преведете директно, то е нещо като водач. Значи лидерът води някого нанякъде. Я малко по тъй, бе Витанов, какво е лидер? Лидерът е авторитетен член в организация и социална група, личностното влияние на когото му позволява да играе съществена роля в социално-полтическите процеси и ситуации.

Авторитетен член, значи. Отивате в кръчмата с апапи, пиете, пиете, пиете (натрупвате авторитет демек). Добивате личностно влияние и играете съществена роля в социално-политическия процес (продължаване на пиенето и псуване на политиците наред) и ситуации (докато не дойде по-големия лидер от къщи да ви прибере, че много сте се разлидерствали).

Та лидерът, значи, може да влияе на отделни личности и организаци , насочвайки техните усилия за постигане на определени цели. Е тука е заровено кучето – целите, целите, които трябва да се постигнат, интересите, интересите, които трябва да се реализират. Ето ви

Закон на Витанов: Всяко голямо количество пари води до интереси, за реализирането на които  се произвежда съответният лидер

Ами как се произвежда. От кал, от ребро и още по други начини, нали така.  Производството на лидер е тънка работа. Трябва да налепиш вътре авторитет, способност за ръководство, усет за представителство на социални интереси. Трябва да налипеш и власт по него. Лепиш, лепиш и произвеждаш нещо. Ако си майстор, ще ти се получи хубав политически лидер. Ако не си майстор ще ти се получи както винаги. И тогава взаимодействието лидер – нелидери ще се изкилифирчи. Щото недобре произведеният лидер няма да знае потребностите и интересите на последователите, че да има авторитет и вляние, а пък нелидерите трудно ще му упредоставят доброволно част от своите политически и властови пълномощия, за да ги представлява и осъществява техните интереси. И тогава какво? Ами тогава, на сцената се появява слонът, нашият приятел, боядисва някое Барби , набива му в главата чии интереси да защитава и идва и ви казва: Аз, слонът, вашият приятел, ви казвам, е това е вашият лидер. Така работи света.  Важното е от телевизора да се появава правилният политически лидер, който да наставлява правилно умните и красиви деца, рупащи чипс и пуканки по диваните. Цък, цък, цък, мегисаки-и-и-и... или каквото беше там.

Интересно е, а?

Хайде стига за днес.  Утре – още.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 53)

... Съществуването на човечеството винаги ще бъде жизнено зависимо от околната му среда. Ето защо най-страшният от супердемоните е екологичният супердемон ...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов  от горната книжка.

Така, след като ви описах как Канада се държи чиста и подредена, за което шапка им свалям на канадците, да почнем да бистрим въпроса: ама защо канадците гледат Канада да е чиста и подредена и какво гледа нашего брата с дисагите, гьоловото масло и с крушата в ръка. Та трите супердемона бяха: екологичният супердемон, супердемонът на материалната нищета и супердемонът на духовната нищета. Що екологичният е най-страшен от трите.  Щото може да си беден и прост, но пак ще приживееш, но ако нямаш храна, вода и кислород, не ще да преживееш.

Отиваме на рЪЪЪнЪтЪ. Ама кажи го по научному, бе Витанов, професор си бе, какъв е тоя език. Добре, по научному.  Хората, въпреки цялата си културна сложност, трябва да решават същите проблеми като другите видове, за да оцелеят и да се възпроизвеждат. Затова са необходими усилия и те биват два вида – соматични и репродуктивни усилия. Оставяме репродуктивните усилия настрана и гледаме соматичните усилия. Тия усилия са за поддържане на тялото и са усилия за хранене, растеж и поддръжка на организма. Ама, като спра да раста на височина, бе, Витанов, накъде раста тогава? На ширина, бе, приятел, на ширина почваш да растеш и затова пак си трябват соматични усилия. Затуй производството и разпределението на храната е една от най-важните човешки дейности. Гледаме производството на храна и проблемът цъфва веднага. Населението расте, обработваемата земя се изтощава и намалява. Човечеството опапва биосферата си. Ресурсите не са безгранични и когато вече е могат да поддържат соматичните потребнасти на хората, почва увеличение на смъртността. Това се  случва обикновено в страни, където съгласно теорията на Колдуел на повишената смъртност се реагира с повишена раждаемост. И кашата става още по-голяма.

А как кашата се забърква още, ще ви разкажа утре.

Стига за днес. Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далече от вас.