Всички, които са ваксинирани, не само с "Пфайзер“, a с каквато и да е ковид ваксина, могат да си направят бустерна доза с новата ваксина срещу Омикрон, стига последното убождане да е преди повече от три месеца.Това каза проф. Тодор Кантарджиев – консултант по здравните въпроси към Столична община, в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус“.

"При тези, при които  има вече шест месеца от последното убождане, ги съветвам да се ваксинират. Особено хората в риск. Беше доказано с експерименти на десетки хиляди хора, че сегашните ваксини защитават ефективно до шест месеца от заразяване и до осем-девет месеца от тежко прекарване на заболяването. Затова всички, които са ваксинирани с всякакви други ковид ваксини, ги съветвам в следващите седмици да се реваксинират или да направят бустерна доза с новата срещу Омикрон“, обясни Кантарджиев.

Епидемично разпространение на респираторните вирусни инфекции ще започне втората половина на октомври или началото на ноември, прогнозира той.

"Тогава обикновено започва разпространение на отделни ендемични взривове да речем от риновируси, другите коронавируси ще се покажат, ще се покаже грипът. Всяка есен си има вирусни инфекции. При Омикрон, прекарването все още е два пъти по-тежко от  грипа, не е така опасен, какъвто беше преди две години, когато трябваше да има мерки и да не допускаме разпространението“, категоричен е проф. Кантарджиев.

Евелина БРАНИМИРОВА