"Коронавирусът вече много се е променил и причинява ендемични случаи. Обществото вече трябва да мисли за други инфекции. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ съветникът по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Под думите му у нас респираторните инфекции в предучилищната възраст са повече, поради факта, че много по-рядко децата стоят на открито.

"Периодът е такъв, че поради 2-годишната изолацията, доста от нормалните респираторни инфекции бяха малко и сега, когато много хора се събират на едно място, рискът от заразяване е много по-голям“, обясни Кантарджиев.

Той каза, че варицелата е инфекциозно заболяване с най-голям контактен индекс. И допълни, че откакто са отпаднали мерките и маските в страната, варицелата се е увеличила 5 пъти, а тя е инфекция, която е ваксинопредотвратима.

Кантарджиев посочи, че има три антивирусни лекарства, които се използват срещу грипа, но е добре първо да се допитаме до лекар. По думите му има лекарства, които, ако ги вземеш на първия ден няма да заразиш никой, а на втория вече ще си напълно здрав.

"Държим първенството по прием на антибиотици, но това не е добре. Не трябва да се стига обаче и до драматични отричания, за да няма смъртни случай заради отказ да се приемат антибиотици.