Беновска отбеляза, че скоропостижно Салчев е премахнат от 48 НС от поста на председател на НЗОК и сега е кандидат от коалиция “Заедно" за 49 НС. “Кое ви подтикна да влезете в политиката?" попита водещата. Проф. Салчев отговори, че от 1991 година се занимава с политика, преподава здравна политика и може би е един от най-възрастните в листите на “Заедно". “Когато ме поканиха от ГЕРБ, да стана директор на Изпълнителна агенция “Медицински надзор", а след това управител на НЗОК, прецених, че мога да дам своя опит и възможности за развитието на тази институция. В последните дни на НС, някак много скрупульозно, в тъмните часове на вечерта беше направена един трибунал, където се задаваха въпроси - защо, защо, защо и в рамките на 30-40 минути на сутринта беше решено да бъда освободен от НЗОК" каза Салчев. Той обясни, че когато Ива Митева и Любомир Каримански са му се обадили да го поканят, той се е съгласил, защото е работил с тях в НС и е видял, че са знаещи и можещи.

“Градска легенда е, че двама братя, собственици на Ялта, предишни собственици на Индиго - Илиеви - финансират вашата кампания. Така ли е?" попита Беновска. Проф. Салчев отговори, че не е убеден. Той поясни, че държавата дава пари за участие в изборите, а и всеки ще вложи от собствените си средства за предизборната кампания. “Или финансираш сам своите участия в определени прояви, или правиш дарение" обясни Салчев. Той отбеляза, че се кандидатира в 24 МИР на първо място.

“Въпросът за превенция на бременните - правят се редица тестове, които могат да покажат различни увреждания на плода, в срок, в който плодът може да бъде отстранен, за съжаление, ако показва някакви отклонения. Тези тестове са прекалено скъпи. Сумите са непосилни за хора с минимална или средна работна заплата. Какво се случва - вместо здравната каса превантивно да поеме тези тестове и да стане държавна политика, да се види какви са генетичните увреждания, да правим превенция, се стига до там, че се раждат увредени деца и после се чудим какво да ги правим. Какъв е вашият възглед в този случай? Това засяга всички млади семейства, засяга бабите и дядовците, малките деца, които са братя и сестри" попита Беновска. Проф. Салчев отговори, че елементи от тази пренатална диагностика се заплащат от НЗОК, но тези скъпи тестове, за които Беновска говори, са между 1200 – 2000 лева и няма лаборатория в България, която да ги извършва. Той подчерта, че държавата може да поеме тези разноски, ако пожелае и бъде включено в наредба №9 на Министерство на здравеопазването. “Има едно неразбиране - всички проблеми се хвърлят върху касата. Докато работех в НЗОК, когато държавата не можеше да реши някакъв проблем, го препращаше в касата, за да се справи. Лечение на деца в чужбина, плащане на помощните средства за инвалидите - държавата видя, че може да се справи и очакваше от касата реакция. Касата като институция заплаща за услуга, която се извършва. Защо на възрастните хора и с хронични заболявания

държавата заплаща 25 % от лечението им, а те покриват 75 %. Едно от големите безумия, за което 3 пъти съм представял проект на бюджет, за да бъде решено. Държавата отхвърли тези предложения в лицето на няколко министъра на здравеопазването" сподели проф. Салчев. Беновска попита Салчев дали обещава със “Заедно" да се погрижат за раждането на здраво поколение и подчерта, че и медийно ще се включат в тази политика. Проф. Салчев подчерта, че това е една от политиките, за които ще се бори и докато е бил управител на НЗОК няколко пъти са вдигнали цените на клиничните пътеки в майчиното и детското здравеопазване, но е важно гражданите да разберат, че е важно да плащат здравноосигурителните си вноски, за да може държавата в името на НЗОК като независима институция, да има достатъчно средства, а не да се подчинява на определени политически и лобистки интереси. Беновска каза, че в момента няма как да се избере управител на НЗОК и попита проф. Салчев дали ако го изберат за народен представител, би се съгласил да го върнат като началник на касата. Проф. Салчев каза, че не би се съгласил и опитът му ще помогне при влизането в НС, да се промени голяма част от здравното законодателство. “Нашите здравни закони са приети 1999-2001 година и последният е подготвен от мен през 2004 година. Оттогава до момента има толкова много промени, че в държавен вестник са 2 страници в началото" каза проф. Салчев.

Беновска припомни, че Урсула фон дер Лайен е разследвана от Европейската прокуратура за покупка на по 10 ваксини на глава от населението в Европа, всяка струваща между 50-70 евро, а и Лайен се опитва да накара България да закупи още ваксини. “Мина по терлици позицията на служебния министър д-р Меджидиев, който така твърдо и аргументирано ѝ отговори, че ако повече наши държавници имаха такава твърда воля в своите области, щяхме да бъдем по-добре. Колеги, нека да чуем позицията на д-р Меджидиев" каза Беновска.

Урсула пак ни пробутва COVID ваксини! Може би, защото мъжът ѝ работи в компания за ваксини против COVID?! А Лаура Кьовеши разследва председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен – ще видим…

ЕП: Европейската прокуратура потвърждава, че има текущо разследване за придобиването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз. Това изключително потвърждение идва след изключително високия обществен интерес. На този етап повече подробности няма да бъдат оповестени публично.

Чест прави на здравния министър д-р Асен Меджидиев, че се опъна на "мераците“ за пари на Урсула. Само че никой не го забеляза… Да го подкрепим!

Министър Меджидиев: По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини срещу COVID-19, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ, е ирационално

"Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба. По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ, е ирационално. Българските граждани заслужават ясен и конкретен отговор, именно затова продължаваме да настояваме за предоговаряне на условията по договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer 2022-2023 г., с възможност той да се прекрати на основания форсмажор за държавите членки, които са сигнализирали такъв, или да се предвиди оставане на тези държави членки в договора, при възможност за заявяване на реално необходимите количества ваксини.“

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на видеоконферентен разговор с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес. Срещата е по инициатива на комисар Кириакидес.

 

"Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, а от всички видове ваксини – бракувани до момента са малко над 2,3 млн. дози. През настоящата 2023 г. предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и предвид факта, че количествата ваксини срещу COVID-19 многократно надхвърлят търсенето и потребностите на страната, още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани“. Това посочи още здравният министър, като обясни, че през 2023 г. ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България ваксинационният обхват е едва 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени.

"Всички мои действия са в интерес на българските граждани и ще ги отстоявам докрай. Разбираме, че става дума за двустранни споразумения, но тук трябва единно решение на ниво ЕС, защото репутационните рискове са големи не само за България и за всички държави членки, а и за Европейската комисия. Няма как да обясним на обществото защо се дава огромен финансов ресурс за ваксини, които, всички знаем, че ще бъдат унищожени. Ако няма единно решение на ниво ЕС, Ви каня да унищожаваме ваксините заедно“, беше категоричен министър Меджидиев.

“Трябва ли ние да се презапасяваме, при положение, че българинът се оказа антиваксър? А и ползите от ваксините, излезе изследване на СЗО, че интубацията не е трябвало да се състоява при тежки случаи на ковид. Тепърва ще разберем колко души са починали от неправилно лечение. Каква е вашата позиция като политик?" попита Беновска. Проф. Салчев каза, че са го избрали на 13-ти март, в деня, в който са обявили извънредно положение и помни трудното мобилизиране на системата през 2020 година. “Не

смятам, че само Урсула фон дер Лайен е виновна за това взето решение. Тя сама не може да каже колко ваксини за коя държава. Участвали са и съответните правителства и се крият зад Урсула фон дер Лайен. Трябва да сме готови за всякакви предизвикателства. 2013 година аз и доц. Грива направихме един доклад, който представихме на Министерството на здравеопазването, за готовността на българските болници при кризи. Скриха го, защото се оказа, че нашите болници не са готови за кризи. Нямат второ захранващо устройство за ток, втори водоизточник, няма как да изнесат пациентите от сградите, които уж реновираме. Ще внесем този доклад като проектозакон, за да се подготви системата така, че да посреща всички възможни кризи, а не само пандемична. Виждате какво става в Турция. Готовността на системата не зависи само от парите и от доставката на 6 хеликоптера. Трябва да се мисли в перспектива. Когато става въпрос за планинско спасяване - кой ще плаща?" коментира проф. Салчев. Беновска сподели, че прави на свои приятели планински застраховки и лимитът за застраховане е до 30 000 лева, а премията, която плаща застрахованият за 1 година е 200 и няколко лева. Водещата призова да се направи разяснителна кампания за ходещите по планините. Проф. Салчев коментира, че и при бедствия се оказва, че повечето хора не са си застраховали имуществото, а това е надграждащ елемент на здравната система, защото се оказва, че здравната система се крепи единствено и само на касата, а хората не си правят допълнителни застраховки, за да могат да посрещнат т.нар. неочаквани събития. Беновска коментира, че земеделските производители имат хиляди декари и животни, купуват си скъпи коли и къщи, но не си е застраховал продукцията и земята. “Трябва да разграничим базовия пакет, който държавата на солидарен принцип покрива и всички останали неочаквани събития, които се случват така, че да не се стига до това хората да продават имоти или да търсят допълнително средства" коментира проф. Салчев.

Беновска подари на проф. Салчев Конституцията на Р. България и припомни, че Румен Радев не е пожелал да вземе Конституцията при избора му за втори мандат. Проф. Салчев подари на предаването “Символите на България".