Много е важен начинът, по който избирателите ще гласуват на следващите избори. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" политологът Румяна Коларова. Важно е също с каква нагласа ще отидат на тези избори. Дали  с нагласа, че това са междинни избори, след които възможното решение е временно правителство. Или с нагласата, че ще трябва те да решат въпроса какво мнозинство да има в парламента.

"Твърдите ядра в случая няма да решат този въпрос. Ще го решат всички онези рационални избиратели, които трябва да направят стратегически избор. Дали гласуват в очакване на следващите избори, или отиват с мисълта, че е крайно време една от политическите сили да получи значимо мнозинство, така че да се формира правителство.

Проф. Румяна Коларова даде пример с 1991 година, когато никой не очакваше, че само две партии ще влязат в парламента. И това е избор, според нея, който са направили избирателите. Онази голяма част от избирателите, които гарантират минаването на 4%-ната бариера, именно те са избрали друг. Българските избиратели са доста важен субект. 

"Изборът ще направят онези рационални избиратели, коити имат стратегическо мислене, които не винаги гласуват за този, когото харесват. Те могат да отидат, но може и да не отидат да гласуват. Това е фактор, който тепърва ще се тества от социолозите и ще се правят прогнози. От сега не може да се знае резултатът", каза Коларова.

Според нея, в следващия парламент отново ще има една група около ПП, която ще продължи с този тип стратегия, която видяхме от 2020 година - с желание за окончателна победа на доброто над злото, на победата над корумпираните.

"Дошло е време да се сложи кай на тези практики и на тази политическа омраза. Това не значи, че има един добри, и един лоши. В политиката няма бяло срещу черно, изисква се национално съгласие.

Във всички партии трябва да се приемат отпределити правила и норми срещу корупцията", добави проф. Коларова. 

Цоня СЪБЧЕВА