“Има основания да твърдим, че има сериозни елементи на реваншизъм, основно по две причини. Първо - служебните кабинети да припомним, че когато ГЕРБ падна от власт - не бяха сменени почти никакви кадри. Странното сега е, че служебният кабинет почва широкомащабно да сменя кадри и то почти изцяло на БСП. По-скоро тук става дума, че атаката е срещу Българската социалистическа партия." Това заяви членът на Националния съвет на БСП Румен Гечев в ефира на BG on AIR, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.

“Искаме да предупредим колегите от служебния кабинет, че те са назначени като служебни министри. Ако обичат да подготвят предстоящите избори и да изпълняват приетия бюджет, да си спазват законите и да не се занимават с партийни дела. Тъй като това не само, че не се приема добре, но може и да има политически последици. Ето днес са сменили ръководителя на Патентно ведомство, както и шефове на агенции към Министерство на труда. Ние сме притеснени от ставащото, защото то не е редно и приемливо", допълни социалистът относно действията на служебното правителство.

Проф. Гечев бе категоричен, че БСП няма да позволят в навечерието на изборите да се отнасят с тях по такъв безпринципен начин и поясни, че социалистите са се държали достойно в коалицията и са внасяли диалогичност и спокойствие. "Каквато и да е причината не е приемливо, тъй като за никого не е тайна, че екипът на г-н Радев е там, благодарение на Българската социалистическа партия. Но, когато от президентската институция се предприемат вече кадрови атаки в навечерието на изборите – това ни идва малко в повече. Очевидно е, че това, което се прави, не е с цел да ни се подобри резултата. Понякога да не си направят автогол, тъй като атаките срещу нас консолидират избирателите ни и отговорът ще бъде от тях“, обобщи той и подчерта, че на предстоящите избори социалистите ще имат по-добри резултати, защото са във възходяща тенденция.

"С нашите партньори в коалицията постигнахме едни добри резултати, имаше спокойствие и не допуснахме влошаване стандарта на живот на българите. Увеличихме и доходите изпреварващо спрямо инфлацията и това бяха правилни стъпки. В коалицията ние ясно предупредихме, че някои от стъпките, които нашите партньори предприеха, външнополитически и по отношение на енергийните баланси, бяха грешни“, обясни членът на НС на БСП и посочи, че социалистите са оценили санкциите на ЕК спрямо Русия като неприемливи и вредни.

"Няма договори за втечнен газ и българският бизнес е в правото си да протестира. Имайки предвид и запасите ни в Чирен – България все още се намира в риск от газови доставки. Затова служебният кабинет, ако обичат, да си гледат работата, да подготвят изборите и да оправят грешката с газа. А отговорността тук е на министъра на енергетиката, който беше от ИТН, както и на премиера. Ако не се сключат нови договори, зимата ще бъде студена, а бизнесът в тежка ситуация. Руснаците имат основание да искат сметки в рубли, тъй като Запада им блокира 300 милиарда активи. Така те постигат два ефекта – първо, няма как да им откраднат рублите и второ, карат Запада да работи за укрепването на рублата“, коментира проф. Гечев за ситуацията с енергийните доставки.

В заключение проф. Румен Гечев каза, че въпросът не е да се прехвърля вина, а да се види кои стъпки на коалиционното правителство са били правилни. "Коалицията се прави от негово величество избирателя. Като видим кой е в парламента – тогава ще говорим за стратегически решения. Всичко зависи от това българите какъв избор ще направят на 2-ри октомври", завърши той.