"Към момента ние нямаме осигурени доставки на природен газ след 30-и септември. БСП се оказа права, тъй като ние изрично предупредихме, че провеждането на енергийна политика на базата на идеологически щампи и изпълнявайки чужди заръки, ще доведе до тежки икономически загуби за България, а и за целия ЕС.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП проф. Румен Гечев в ефира на БНТ, съобщиха от ПП БСП.

По думите му “Газпром“ фактически никога не е спирала подаването на газ за Европа, а Европейският съюз никога не е включвал доставките в санкциите. "Западът замразиха 300 млрд. долара на Русия в техни банки, които са от износ на природен газ и петрол. Откъде накъде ще ѝ откраднат толкова пари и руската страна ще продължи да снабдява тези, които ѝ крадат парите?“ попита социалистът.

Гечев коментира, че от 27 страни в ЕС, 23 са преминали към плащане в рубли и допълни: "Ние от БСП настоявахме, че ще е в интерес на България да последва тези страни. За съжаление партньорите ни не решиха така, в Министерски съвет нашите 4 министри гласуваха против прекратяване на процеса по откриването на втора сметка“, заяви социалистът и уточни, че БСП са гласували в интерес на България.

"В критичен момент, в който българското общество искаше промяна, ние застанахме на страната на промяната, за което не съжаляваме“, заяви Румен Гечев и допълни, че благодарение на общата им работа са постигнали добри резултати в икономическата област.

"Негативите от управлението на четворната коалиция са, че партньорите не се вслушаха в препоръките ни за Северна Македония и за изгонването на руските дипломати“, посочи той и попита по каква причина сега се назначава един външен министър за заместник-министър на отбраната. Гечев запита и кой беше министър на енергетиката.

БСП са обезпокоени от това, че се правят масови кадрови промени от служебното правителство, насочени срещу кадри на социалистите. "Целта е да се влоши резултата на изборите на БСП. Избирателите много внимателно трябва да внимават за кого гласуват на изборите на 2 октомври“, призова Румен Гечев. Той не недоумява защо се преследват кадрите на БСП, а кадри, които имат отношение към ключови въпроси за България и носят отговорности за външната политика, не се преследват? "Служебното правителство предприема стъпки да смени ръководството на БСП“, смята той.

БСП няма да участва в процедура по импийчмънт срещу държавния глава. "Ние сме сериозна партия и не можем да участваме в подобни вендети срещу когото и да е било, в нарушение на Конституцията“, заключи проф. Гечев.