“Малко безпристрастна информация за това кой печели от антибългарското евентуално ембарго и блокирането на износа от "Нефтохим“, който е българска фирма, както всички други инвеститори. Санкциите срещу Русия в тази конкретна ситуация са оркестрирани от друга велика сила: Например на 24 ноември Ройтерс съобщи, че САЩ подготвят оторизация на Шеврон – да увеличи производството и износа на петрол от Венецуела. Европа отива на дъното. Четири пъти по-скъп втечнен газ за Европа, съсипване на европейската индустрия." Това заяви народният представител от "БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна по време на дебатите за дерогацията на руски петрол, съобщиха от пресцентъра на БСП.

“Ще спечелят тези, които подтикват Европа към санкциите, а цената ще я платят страни като България, а те ще печелят милиарди. Освен по-скъпата газ – сега ще ни продават и петрола от Венецуела“, каза още той.

В заключение проф. Румен Гечев обясни, че с това антибългарско решение ще се усложнят енергийните баланси на страната ни. "Идва азерски петрол през Черно море, идва казахстански. Сега се говори и за договор между Казахстан и Азербайджан през Грузия да се доставя. Това, което казвам означава, че Босфора ще бъде затворен за шлеповете само за български петрол към "Нефтохим“. Нека да си изпълняваме решенията на ЕС и да не се пренатягаме, нека да не сме най-големите слуги", завърши социалистът.