"Българската социалистическа партия и коалицията с БСП неслучайно е повече от 130 години на политическия терен. Ние сме сериозна партия, с богат опит. Към настоящата ситуация излязохме с решение с огромно мнозинство, че БСП остава в управлението и ще направи всичко до края да довърши бюджета.“ Това заяви народният представител от "БСП за България“ и зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

В предаването “На фокус“ социалистът отбеляза, че вижда промени в отношението на ИТН към коалицията. "При гласуването на бюджета в бюджетната комисия Каримански обяви почивка секунди преди да гласуваме, а причината беше, че трябваше да дойде още един член на комисията от ГЕРБ и така бюджетът не беше одобрен. За нас това не е честна игра, но те имат право на своите политически решения.“ Въпреки това проф. Гечев смята, че на базата на здравия разум и логиката, в пленарната зала депутатите от “Има такъв народ“ ще го подкрепят.

Той обясни защо трябва и защо е логично този бюджет да бъде приет: "Последиците ще са катастрофални, ако не бъде приет. Около 3 млрд. лева няма да отидат в българските работещи семейства с деца, няма да отидат в поддържането на по-ниски цени на бизнеса и електричеството. Няма да отидат в по-евтино парно, поради намалението на ДДС в този проект. Няма да отидат в помощи за майчинските и в помощ на българските деца, домакинствата и бизнеса. Няма да отидат 1.5 млрд. при над 2 милиона български пенсионери, които са абсолютно беззащитни при тази инфлация“, посочи той и допълни, че ако не се приеме актуализацията, ще влезем в есенно-зимния сезон без компенсации срещу инфлацията, без помощи за българските семейства и хиляди български фирми ще бъдат обречени на фалит.

Според социалиста БСП има своите ресори и министрите на Българската социалистическа партия се справят много добре. "Въпросът с министрите от квотата на ИТН не е обсъждан, това не е най-важният въпрос. Ще бъде обсъден, когато му дойде времето“, каза още той.

По думите му Националният съвет на левицата предлага вариант, при който в рамките на същата коалиция, в същите 4 партии, да се формира ново правителство. "Представяме си го като разширение и допълнение към коалиционното споразумение. Идеята на Националния съвет е да се формира такъв нов кабинет, като се предложи конкретна икономическа програма до 2022 г.“, обясни той, като по този начин средствата ще стигнат до българската икономика и българските семейства, това е приоритет номер 1.

"Антибългарска ще е грешката на партията, която в такъв сложен момент остави българското общество и държавата без стимулите и помощите, заложени в бюджета“, категоричен бе социалистът.

"България ще бъде единствената страна-членка, на която семействата и бизнесът ще останат сами срещу кризата. И тъй като последиците ще са много тежки, не трябва да се стига дотам. Важно е всички страни в коалицията да поемем отговорности да направим актуализацията на бюджета реалност“, каза още той.

Левицата официално подкрепя и кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. "Фактите говорят, че бидейки служебен министър, той направи една решителна стъпка и има очевадни резултати в намаляването на платените гласове“, посочи проф. Гечев.

На финала социалистът заяви, че като 130-годишна партия, БСП е готова за избори. "Така че когато и да са те смятам, че ще получим по-голяма подкрепа“, заключи той.