Между 11 и 17 % са се вдигнали цените на предлаганите туристически услуги за предстоящите празници, съобщи в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" проф. Румен Драганов, директор на института за анализи и оценки в туризма.

"Студентите днес ще похарчат от порядъка на 35 до 55 лева. Хотелското настаняване е от порядъка на 100 лева и нагоре. Но не всички студенти си позволяват да празнуват по този начин. Повечето предпочитат къщи за гости и хижи", каза анализаторът.  

По думите му за празнуване в ресторант най-скъпият куверт днес е между 70 и 75 лева.

"За коледните и новогодишни празници по-голямата част от българите си остават у нас. Между 60 и 70 000 ще бъдат пътуванията на българи в чужбина", посочи проф. Румен Драганов.

"Обикновено по тези празници се търсят кратки пътувания. Най-често предлаганите пакети са с две и три нощувки. Те са на цена от 400 - 450 лева и между 700 и 800 лева, които са обикновено за семейства с деца", обясни той.  

Според него най-скъпи са предлаганите пакети в петзвездни хотели - 1500 лева.

"Предпочитана дестинация за Нова години е спа дестинацията, или навсякъде, където има топли минерални води. Търсят се вили, къщи за гости, малки семейни хотели. Предпочитани са по-екзотичните дестинации в чужбина като Северна Африка, Карибския басейн и други", уточни Драганов.

Габриела ГАНЕВА