Мисля, че само въвеждането масово на съвременните технологии, дигитализиране на работата на МВР може да доведе до някакъв рязък прелом в това, което се случва. Това каза в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

"И истината е, че в тази обстановка, в която ние всички живеем, при този напредък на технологиите е абсолютно възможно всяко едно такова престъпление да бъде предвидено и да бъде избегнато“, допълни Радулов.

Според него по идеята, която се прокрадва в медиите, при последователни нарушения книжката на водача да се отнема, може да наистина да се направи нещо. "И то много бързо, така че да се премахне човешкият фактор в тази ситуация, защото знаете, мисля че и министър Рашков преди няколко месеца обясни, че системата позволява да се забавят наказания или дори да изчезват документи, свързани с катастрофи, с доказателства от катастрофи, което оставя много от нарушителите безнаказани. Ако например бихме въвели една автоматична система, фиксираща престъпленията и позволяваща – такива системи съществуват на базата на "умни договори“, които се извършват на базата на блокчейн, автоматично, след три сравнително небезобидни нарушения, би трябвало книжката да бъде обявена за невалидна и да бъде отнемана на нарушителя“, обясни експертът.