Както гласи една доста мъдра поговорка: в една река никога не тече една и съща вода, така че всяко огнище, всяка вълна си има своите особености. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, в интервю за предаването, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това, което разбрахме за SARS-CoV-2 в последните 2 години и половина, това е, че всяко следващо огнище общо взето се предизвиква от нова генетична разновидност на вируса, а такива възникват както казва списание Nature, на всеки 6 месеца общо взето, поне дотук. Значи, Ковид не си отива, вирусът продължава да бъде с нас, той продължава да се размножава, съответно продължава да мутира, тъй като той мутира докато се размножава, тоест, докато има инфектира с него хора“, посочи тя.



"В момента Европейският център за контрола на заболявания в Европа единствено Омикрон, тоест, неговите подварианти са варианти на безпокойство, дори Делта вече беше изваден от този списък. Сред тях доминиращият BA.2, но BA.4, BA.5 се движат плътно по петите му, и най-вероятно те са тези, които биха задвижили една следваща вълна“, уточни Александрова.

"Това, което знаем за BA.4 и BA.5 е, че те бягат по-добре в някаква степен в имунния отговор в сравнение с класическия Омикрон BA.1 и BA.2. Все още нямаме обаче категорична информация за влиянието, което оказват в клиничната картина например“, допълни професорът.

По думите й SARS-CoV-2 ще продължи да бъде с нас, както са с нас и много други вируси. Той ще продължи, разбира се, и да се изменя. Нормално е да очакваме да имаме периоди, в които ще има активизиране, периоди, в които ще има затихване.

Това в никакъв случай не трябва да бъде повод за драма, не значи да ставаме и лягаме с ужас, че нещо може да се случи, каза още проф. Алекснадрова.

Евелина БРАНИМИРОВА