От днес започва облакообразуване. Изпращаме "турбо топъл“ месец. Има над 90% вероятност този юни да се окаже най-топлият, откакто се водят метеорологични наблюдения. Това каза за bTV климатологът проф. Георги Рачев.

"Жегата е много съществена и страшното е, че е много продължителна. Човешкият организъм няма как да си почине. В четвъртък и петък ни очаква "смутно време“. От днес започва облакообразуване и в Западна България в края на седмицата се очакват бури. Събота и неделя отново ще се установи слънчево и сухо време. Следващата седмица отново ни очакват леки превалявания. Температурите отново ще са високи", добави още Рачев.

На целите Балкани е много горещо. Според научните оценки този месец ще бъде най-горещият юни, регистриран някога в историята на Гърция, съобщи АНА-МПА.

Този юни е с много високи стойности както по отношение на максималната, така и на минималната температура, което създава непрекъснат термичен стрес за хората.

За цялото първо 6-месечие на годината, с изключение на май, в Гърция се регистрират температури над обичайните за съответния сезон. Тази ситуация се наблюдава още от юли 2023 г.