Засега на Гергьовден е малка вероятността да вали. Вечерта на Великден също май ще е суха, макар и малко хладничка. 

Това обяви проф. Георги Рачев в рубриката си тази сутрин по bTV.

4 пъти се смениха моделите - ту ще вали, ту не, обясни климатологът колко динамична е обстановката за празниците и трудно прогнозирането. 

Буреносни облаци обаче със сигурност има за четвъртък, петък и събота, вероятно и неделя. Особено за Източна България "битката" с дъжда е загубена.

 На Гергьовден не става за празнуване на полянка, обясни още професорът. Май и юни е максимумът на валежите у нас, напомни той.

По курортите също няма да е най-приятното време за почивните празнични дни. На Банско и по морето вероятността от дъжд също остава, както и в Пловдив, където трудно ще стигне 20 градуса.

В Бургас е 3-4 градуса надолу, а температурата на морската вода е около 15 градуса, със северен - североизточен вятър. Нагоре - Златни пясъци, Варна, Албена, също няма да има слънце, а ще попревалява, обяви климатологът. Това е положението и в Плевен и цяла Централна и Северна България - по-хладно време, с валежи от дъжд от четвъртък до събота.

Април си отива с нормални валежи, но средна температура с 3 - 3,5 градуса над нормите - в началото на месеца беше до 29 градуса, напомни Рачев. Топлата аномалия продължава в Европа и у нас.