От днес до вторник очакваме валежи, вятър и гръмотевични бури, след което времето ще се проясни и ще се затопли. Това каза метеорологът проф. Георги Рачев в "Денят на Фокус“.

"Банските трябва да бъдат готови винаги, защото въпреки студа на други места е топло. Винаги си носете чадър, господа, защото под дъжда можеш да подслониш някоя девойка и да я изпратиш до вкъщи, до спирката, и да се появи пламък за цял живот“, пошегува се професорът.

"Много динамично време се очертава – днес минава през България циклон, който ще понижи температурите. Ще има валежи, на много места и гръмотевични бури. За щастие на агробизнеса, валежите са добре дошли за реколтата. Те ще продължат до вторник. Беше много топла зима, април и март също бяха страшно топли за цялото човечество“, припомни проф. Рачев.

"Температурата на морската вода край Бургас вчера стигна 18 градуса. До момента април е с 5 градуса над нормата. Това е много съществено. В неделя целият Балкански полуостров и част от Италия отбелязаха своеобразни рекорди – абсолютни при това. Част от тях се доближиха до максимумите за май месец! Става все по-топло в световен мащаб с изключителна скорост – именно бързината е обезпокоителна“, отбеляз метеорологът.

След края на тази седмица до края на април ни чака нормално и малко по-топло време. Двата големи световни модела – европейскитя и щастският, предвиждат за Европа нормална пролет. През последните 5-6 години пролетта на Балканите бе доста хладна, чак до юни, припомни още проф. Георги Рачев.