Есента е времето, когато е добре да повишим имунитета си. "Желателно е да приемаме повече плодове, зеленчуци, протеини са препоръчителни за есенното време за засилване на имунитета. Животинските продукти, в които има желязо, белтъчините от животинските продукти са незаменими. Шипка, бъзак, цитрусовите плодове също увеличават имунитета.".

Това заяви проф. Георги Попов, началник клиника по инфекциозни болести и лекар на националния отбор по тенис в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

Според него заболелите от КОВИД не са малко, но той сега протича леко. "Доста често се срещат и други вируси, разпространени след Ковид. Най-малкия случай е 2-годишно дете, ученици", даде пример проф. Попов.

"Пожелателно е да носим маска (на закрито) заради разпространението на респираторните вируси. Сегашният вирус. Той заобикаля имунитета от ваксините и след болудуване. Сегашният вариант не протича по-тежко от предишния вариант", обясни проф. Попов.

Не съм от най-големите привърженици на ваксините, но сега препоръчвам на бременни, възрастни и хронично болни да се имунизират едновременно и за грип, и за КОВИД, каза той.

"Спортистите, които са във върхова форма, са като рохки яйца. Спортът за здраве повишава имунитета. Но професионалният спорт не те прави здрав. Това, че са спортисти, не значи че са много здрави", каза имунологът.

По думите му има и увеличение на случаите на сифилис.