Гангстерски подход, като че гледаме филмите за мафията. Така историкът проф. Пламен Павлов определи в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" стрелбата с оръжие срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид снощи. 

По думите му това е поредна проява на провокация и подстрекателство.

"Това само по себе си е проява на гангстерски подход, като че гледаме филмите за мафията от сто години. Остава някой да започне да стреля с шмайзер по прозорците ни. Това не е нормалният диалог между двете държави и означава, че някой поощрява подобни действия“, каза още историкът.

Според него, властите в Македония официално осъждат подобни действия, но няма никакви реални действия. Ако съдим от предишните случаи, формални мерки ще бъдат предприети, но реално няма да се случи нищо. На думи се осъжда проявата, но на дело тя се толерира. Това говори за изключителната неискреност на македонските власти спрямо България.

Това показва още, че определени кръгове в държавата пречат на диалога на РСМ с България и са против влизането на страната в ЕС. Чуват се гласове от високи позиции, както и в лицето на опозицията, които целят да отклонят Македония от логичния и път към ЕС, смята още проф. Павлов.

Според него, това разминаване на думи и дела показва, че очевидно там действат чужди интереси. "Немалка част от така наречения елит е дълбоко свързан с Москва“ посочи историкът. Тези сили намират начин с провокации да бъде взривено обществото.

"България винаги е подкрепяла РСМ по пътя и към евроинтеграцията, дори когато това е било проблем. Не са били насърчавани прояви на омраза. Но България трябва да бъде много по-настойчива и да не гледа толкова великодушно на подобни прояви в Македония, длъжни сме да настояваме и от ЕС да не неглижират подобни прояви", добави той.

Габриела ГАНЕВА