Не мога да се съглася с идеята на г-н Кирил Петков, че може да бъде прехвърлен въпросът на Външна комисия в парламента, на самия парламент, на кого ли не, след като по Конституция е ясно кой отговаря за българската външна и вътрешна политика – това е, разбира се, премиерът. Това коментира историкът проф. Пламен Павлов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ние сме такава държава, още по Търновската конституция, а и по сегашната. И не мога да си представя един Стефан Стамболов или Александър Малинов как биха казали нещо подобно, или който и да е от големите ни политици преди 9 септември 1944 г. Така че мисля, че дори и в тази ситуация на правителство, което е в състояние пред оставка, може на оставка или може би ще остане тук – можем само да гадаем какво ще се случи след няколко часа, но това не отменя отговорностите на министър-председателя и на неговия екип“, подчерта професорът.

Павлов допълни, че предложението е френско-българско, европейско, с участието на България.

"В крайна сметка ние установихме, макар и със сериозно закъснение, че нашето Външно министерство, нейните експерти са свършили много добра работа. За съжаление, имаше елемент на водене на двойна политика и това е съвършено ясно. А може би и на тройна, и четворна, и каква ли не още, тъй като ние видяхме, че няма единна позиция от страна на различни български политически сили. Сега, разбира се, има фриволни тълкуватели на темата, които искат да се отменя Ньойския договор, може би и падането ни под османско владичество. И какво ли не още. Това са популистки тези, които ги изказват и конкретни хора – нека да тежат на съвестта им. Също не мога да приема и кресливите и абсолютно неконструктивни изказвания, то не са и предложения, от страна на т.нар. партия "Възраждане“, която прокарва и чужди интереси, като ги маскира по много брутален начин уж с български идеи и с български национални идеали“, отбеляза проф. Пламен Павлов.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“