Новият учебник по история в Русия с раздел, посветен на руската инвазия в Украйна, наричана от Москва “специална военна операция“ е една подмяна на историческата истина, и въобще една дълбока и идеологическа обработка на младото поколение. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов.

"Тъй като става дума за вкарване на някакви постановки в учебник – нещо, което е изключително опасно и е едно откровено пропагандно оръжие, което няма здрав смисъл от гледна точка на науката, а пък и на самата образователна тенденция, когато се прилага науката спрямо младите хора", според проф. Павлов.

Той обясни, че това не е нещо ново. "Още в началото на хилядолетието в руските учебници започнаха да се прокрадват подобни идеи. Аз дори мога да цитирам руски изследователи, но ще си го спестя, тъй като на тези хора никак не им е лесно в момента, които с тревога отбелязваха как постепенно се създават тези митове за руския мир, за величието на Руската империя, за уникалността на Русия, която има някаква роля. И тук се вижда влиянието на такива мракобесници като Дугин, такива идеолози на съвременния руски нацизъм, тъй като става думана практика за нещо, което напомня и то в някои случаи надминава Гьобелсовата пропаганда. Така че само по себе си това вкарване на уж "специалната военна операция“, на агресията, на тази брутална агресия по този начин в учебниците не може да бъде оправдано по абсолютно никакъв начин", коментира още той.

По думите му новия учебник по история в Русия е империалистически подход в духа на ХІХ век. "Така че нищо добро не може да се очаква от подобно отношение към сериозно нещо, каквото е обучението и образованието по история. То просто изкривява  хората и ги превръща в някакви зомбита".