Ще се ускори присъединяването на Украйна в ЕС. Това каза проф. Милко Палангурски, преподавател в катедра “Нова и най-нова история на България" на Историческия факултет във Велико Търново, в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус".

"Всяко вливане и всяко влизане в Европейския съюз изисква близо четвърт век усилия и Украйна явно няма да е различен случай. И винаги тези крайни решения са някак си пришпорени от военните конфликти. В момента войната, която разгърна Русия срещу Украйна, явно ще даде някаква по-далечна и по-бърза така да се каже писта за действия от страна на Украйна, тъй като ако погледне човек документите на Европейския съюз, ще види, че те вече са два типа", смята той.

Проф. Палангурски очаква ускоряване на движението към присъединяване на Украйна. По думите му дотук Европейският съюз беше така да се каже една институция, която се доминираше от триъгълника Париж-Берлин-Лондон, а Лондон отпадна.

"Влизането на Украйна и вероятно на Турция в Европейския съюз формира на изток едни блокове от по 100 милиона души население, които икономически и производствено са с потенциала да бъдат, ако не тотални лидери, то поне лидери на икономическото и културно развитие на континента, което между другото е хубаво. Европейският съюз това му е хубавото на цялата тази идея, че той дава възможност за вписване, вграждане на определени икономики, намиране на място в един по-широк аспект, с което Европейският съюз придобива и ще придобива други характерни черти", обясни той.