"Всичко е математика, да знаете. И това как човек сключва брак и се влюбва  - също е математика. Ако не беше математика, аз нямаше да съм тук и нямаше да съм професор по математика, нали се занимавам с математическа социална динамика. Това каза математикът проф. Николай Витанов в предаването "България, Европа и Светът на фокус" на "Фокус"  в разговор за математическите закони, вселената и тайните на числото 3.14, в Международния ден на числото Пи, 14-и март, който се празнува от 1988 година. 

В отговор на въпроса как можем да прилагаме хитринки и чрез числото Пи, изчисленията и математиката да контролираме живота си, проф. Витанов каза: 

"А, това е голяма област. Можете да изчислявате кой сценарий ще е устойчив, кой ще е неустойчив, и да отивате на устойчивия сценарий, а не да се хващате за разни неустойчиви. Например да ви кажа: след вас тичат три дами, гонят ви, защото дамите днес са силният пол, нали така? Вие хващате и изчислявате сценария къде да бягате най-малко, за да ви хванат. Ето ви: нали като бягате малко, ще ви стигнат. Значи, на едното място ще бягате по-малко, на другите две ще бягате повече. Въпрос на математика и на изчисления. Хващате и четете книгата "Приложение на математиката при любовта и женитбата" – има такива книги на английски, четете и се образовате, прилагате и успявате".

Относно вероятността да имаме повече възможности, ако работим повече, в контекста на числото Пи, математикът каза: 

"Ако работите повече, винаги имате повече възможности, въпросът е дали ги хващате. То човек възможности има, въпросът е колко от тях оползотворява. Като работите повече, имате повече възможности. Ако не може да ги хванете, какво от това, че имате повече възможности?"

"Значи,  всичко е математика. И оттам нататък събитията в живота се случват с определена вероятност, и няма събития в живота с вероятност нула. Например не е нула вероятността, че аз ей сега ще мина през тази стена, само че вероятността е толкова малка, че не си струва да пробвам да мина. 2 милиарда години като опитвам непрекъснато, един път ще мина. Но така е в живота – има събития с определена вероятност, няма събития със 100% вероятност, няма събития с 0% вероятност. Добре е да се знае, когато хора като мен си правят анализите за каквото и да е", допълни още проф. Витанов.