"Не се очакват проблеми с пандемията от COVID-19 до коледните празници“ това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов в своя профил в социалната мрежа Facebook. Той публикува своята прогноза за Ковид пандемията и какво ще стане с нея след празниците.

Как ще започне Новата година обаче зависи от това как ще протекат празниците, пише още проф. Витанов: "След празниците зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците. Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми, но пак ви пиша, нека да видим какво ще си внесем покрай края на годината“.

Математикът смята, че грипът не допуска дифузно разпространение на коронавируса у нас: "Модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение. И така вече 231 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Очаква се да няма дифузно разпространение 250 дни. Тоест, не се очакват особени проблеми за коледните празници“.

Витанов продължава своята прогноза: " Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без големи проблеми до Коледните празници. Ако не си внесем много вируси по празниците – и след Ивановден ще сме добре. Смъртността през втората половина на ноември ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка“, съветва математикът.