Според министъра граничните полицаи боравят експертно с оръжие – ще го разочаровам. Това каза в интервю за "Това е България“ на Радио "Фокус“ проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР. Според него заповедите да се използва оръжие са смешни, тъй като по начало "Гранична полиция“ пази границата. "когато тя се нарушава, може да използва както оръжие, така и всички други средства, които законът й дава възможност да използва“, заяви проф. Радулов.

"Днес чух министърът да заявява, че граничните полицаи са много добре подготвени да боравят с оръжие – ще го разочаровам, някой го е подвел. Нека да провери, да види колко тренировки по стрелба има през последните 3-4 години, да види, че тези хора могат да нанесат на собствените си колеги много сериозни наранявания с дългоцевното оръжие, автоматите "Калашников“ имам предвид, както и с пистолетите си“, обясни той.

Според него те не са на ниво да боравят качествено и експертно с оръжие. "Трябва да се направи всичко възможно по най-бърз начин патрулните двойки, които работят сега, които ще почнат да работят въоръжени, да получат необходимата преподготовката. Според мен те са забравили как се борави с оръжия“, добави Радулов.