Режимът за притежание на въздушно оръжие е свободен. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР. "Преди няколко години се направи  промяна – след като закупиш такова оръжие, трябва да го регистрираш в съответното районно, но никой не си дава такъв зор. Въздушното оръжие е абсолютон безконтролно. Някои от магазините издават документ просто, за да си личи, че не е откраднато, но това не е разрешително, това е документ за притежание.“

Имаше случаи, в които ученици се добират до оръжие, законно притежавано от родителите им и се е случвало много пъти да се самонараняват, разказа Радулов. "Въздушното оръжие не е толкова безобидно, колкото се струва на повечето хора. С него могат да бъдат наранени хора и животни, дори при злощастни стечения на обстоятелствата, може да бъде отнет човешки живот. Затова трябва да се замислим да бъде малко по-строг режимът, при който се продават тези оръжия“.

Тук вина имат и родителите, и учителите, няма училище, в което да няма видеосистема и охранители, те също би трябвало да допринесат да създадат един малко по-спокоен климат за учение, за работа в час, заяви Радулов. "За съжаление нещата са доста отпуснати. Имаше и заплахи с ножове, носени от ученици, а също и боксове. Често се случаи ученици да се бият едни други, като последната мода е да се заснема всичко това и да се пуска в мрежата“.

Който се занимава с оръжията, трябва да се занимава и с оръжията, които биха могли да придобият или ползват учениците, категоричен е Радулов.

Цоня СЪБЧЕВА