МВР работи на своя санитарен минимум, колкото да не бъде закрито. За това има и обективни предпоставки. Полицаите са натоварени с безкрайно много неполицейски задължения. Основното им задължение им е да ни пазят, да обезпечават нашето спокойствие, нашата неприкосновеност, неприкосновеността на нашите имоти. Те се занимават в 85-90% от времето със странични неща, които може да са важни и полезни, но не са тяхно задължение. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Експертът каза, че ръководството трябва да бъде сменено, защото то е показало, че не може да се справи със своите задължения. 

"Това, че ръководството трябва да се смени, аз мисля, че няма противници на тази идея. Не е възможно с това ръководство, което доказа, че не може да реализира минимална непропускливост. Няма как да се продължи и да се постигнат тези задължителни за Шенген липси на потоци минаващи през зелена граница. Това е несъмнено, но става дума за подбор, става дума за заплащане, става дума за социални придобивки. Тези хора, които се намират в най-ниската част на системата работят най-много и получават най-малко", каза професорът.

Проф. Радулов обясни, че трябва да бъдат създадени подходящи условия за работа, за да може полицаите да не прибягват до извършването на престъпления. Според бившия секретар на МВР трябва да се създаде пропорционална система на заплащане и да може семействата на служителите на Вътрешното министерство да бъдат обезпечени при злополука. 

"Системата, за да работи, трябва да се получи някаква пропорция. Тези хора, които рискуват, които са на терен, които са заплашени, вие видяхте, че стрелят по наши гранични полицаи, те трябва да са достатъчно обезпечени, семействата им да живеят спокойно и самите те да знаят, че ако нещо с тях се случи, семействата им ще бъдат финансово обезпечени и няма да се чудят как да свържат двата края. Това нещо много отдавна се говори, но като че ли извън сферата на пожеланията и на декларациите, не можем да излезем", обясни той.

Цоня Събчева