Доволен съм от резултатите на посещението ни в Страсбург, а се оказа, че има и много голям отзвук. Това каза говорители на Национален кръг "За Македония" проф. дин Николай Овчаров от Национален археологически институт с музей, БАН, за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ . "Днес имах участие в една от телевизиите с видни дипломати като бившия заместник министър на външните работи Милен Керемедчиев, Бисерка Денишева – човек, който е участвал от самото начало в преговорните процеси, и те казаха, че изказаната от БАН и различни университети позиции, е изиграла много важна роля в оформянето на техните позиции. Реално погледнато вече на базата на тези неща, която ние изтъкваме, българската дипломация ще изгради много по-стройна позиция, която ще влезе евентуалната рамка за преговорите за Северна Македония“, коментира професора.

"Да не се отстъпва по отношение на историята, на езика, на малцинствата. Добре е, че към рамковата спогодба и договора влезе и новото, което когато се създаваха спогодбите не беше актуално, а именно признаването на българите като държавотворен народ – каквото и да означава това. На мен ми е смешна тази дума, но я има в конституцията на РСМ. Това са нашите позиции“, припомни проф. Овчаров.

Той уточни, че оттук нататък трябва да се търсят решения. "Нека да бъде направена спогодба с ЕС, но вътре да бъде ясно и точно разписано. Да бъде ясно, че ако се приеме, че ние вдигнем т.нар. вето – то не е и вето, но да речем, че пуснем Северна Македония – срокове и ясни ангажименти за това какво тя трябва да приеме през следващите години“, каза още проф. Овчаров.

От Национален кръг "За Македония" излязоха с писмена позиция минути преди извънредната пресконференция по повод вчерашните разкрития по темата.