Битката е за 50 депутати. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ проф. Михаил Константинов, експерт по избори. 

"Битката е за 50 депутати. Само с машини гласуват 600 000 хиляди души по-малко. Нека да предположим, че само 500 000 хиляди от тях заради машините от страх да не се изложат, а 100 000 хиляди души по други причини. 500 000 хиляди гласа са 50 депутати. Тези депутати се отнемат от пасивните партии. Това са БСП, частично ГЕРБ, частично ДПС и се получават от партиите с по-млади, с по-активен електорат, където хората не се притесняват да гласуват с машини. Така че, ако търсите причините, тя е 50 депутати и 50 депутати това означава кой ще контролира парламента. И така, причината са 50 депутати. Истерията, която в момента е обхванала така наречените "демократични" е лесно обяснима. Те досега получаваха 50 депутати, а сега няма да ги получават. Това е. Другите се осъзнаха за какво става въпрос. Узнаха, че губят. Сега ви качвам какво точно губят, това са 50 депутати и ще се опитат да си ги върнат", каза експертът.

Той обясни, че никъде в Европа не се гласува само с машини, а това показва единодушието на европейското общество по този въпрос. 

"Тук трябва да се каже нещо, което съм казвал винаги. Никъде в Европа не гласуват с машини, с изключение на град Брюксел, при 500 милиона избиратели в Европа. Рядко се достига до такова единодушие в едно общество като европейското по отношение на някакво явление. Европа категорично отхвърли машините. Не само ги отхвърли, тя ги изхвърли", каза той.

Цоня СЪБЧЕВА