В момента не е възможно да се повтори сглобката, защото докато току-що отишлата си сглобка имаше над 130 депутати зад себе си, сега най-вероятно първите две партии, които са ГЕРБ и след това ПП-ДБ, ще имат общо малко под 120. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева математикът проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия.

"Някъде се очертава да бъдат ГЕРБ около 80, а ПП-ДБ около 40 и нещо, сумата е под 120. Така че се налага явно участие на трети партньор. Сега един евроатлантически партньор очевидно е ДПС, но той няма да бъде приет добре от част от членовете на сглобката, така че остава доста вероятно ИТН да бъде един възможен трети партньор, за да се получи общ брой от подкрепящи депутати над 120", коментира още той.

"40 ще имат ПП-ДБ, ДПС и “Възраждане" ще имат по около 40 депутати. Следва БСП, може би около 30 и ИТН около 20, сумата става 240, доколкото виждам. Така че това е горе-долу, което се очертава от сегашната моментна снимка на настроенията на избирателите. Разбира се, както вие правилно отбелязахте, две много сериозни нови формации са на хоризонта, това е някаква обединена “Левица", да я наречем така и естествено “Синя България", която се представи добре на местните избори в София, под формата “Синя София". Макар че аз лично бях леко разочарован, очаквах те да имат 4-ма общински съветници, те имат само 3-ма, но разликата не е голяма. Така че “Синя България" има шансове първо да прескочи 4% и да вземе участие в националното събрание народно. И също така с малко повече усилия, може да вкара и евродепутат. Там, както знаете, естествената бариера е малко по-голяма 5,88%, което е 1/17 от вота. Изброено в гласове, това означава около 110 000 гласа, трябва да има една партия, за да вкара евродепутат. Мисля, че това е напълно във възможностите на “Синя България", допълни проф. Константинов.

"Според мен вече има умора в партиите, които през последните 3-4 години са заели сцената на българската политика и хората търсят нещо ново. Сега, до колко това е ново е друг въпрос, но така или иначе като политически формации са нови. Аз лично бих им пожелал успех, защото не може да се въртим само с тези 6 партии, които в момента са в парламента. Те са се формирали много добре 3 плюс 3. Три са грубо казано в управлението, това са ГЕРБ, ПП-ДБ плюс ДПС и останалите три са някакъв вид опозиция. И това се видя, че не е най-добрата формула за България, има нужда от освежаване", обясни той.