Няма да бъде много по-различен един парламент след предсрочни парламентарни избори, ще има очевидно засилване на тези политически сили, които в момента го играят опозиция. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия.

"Защото вие знаете, че в момента в парламента е 3:3. Значи в управляващата коалиция са три партии, тоест, три коалиции и в опозиция са също така три. След едни предсрочни избори, тези три по-малки партии, които сега са в опозиция, ще имат повече депутати. Дали това ще е достатъчно за мнозинство не знам, по-скоро не. Но ако сега, примерно управляващите към опозицията са горе долу 160, тогава вече ще имат да кажем 130, което пак е мнозинство, но доста по-малко от сегашното. Това е, което ще се случи при едни предсрочни избори е засилване на сегашната опозиция", посочи Константинов.

"Хората, които ни управляват, надявам се, да не са пълни идиоти и да им е ясно, че предсрочните избори ще им нанесат щети. Значи от предсрочни избори няма сметка, нямат сметка управляващите, това е първото. Има основание за пълен мандат, защото такива са изискванията, геополитическите, по-рано за които говорихме. Така че и външните и вътрешните фактори са в полза на това да има пълен мандат. Разбира се, човешката глупост никога не трябва да бъде подценявана, ще припомня какво казваше Айнщайн, че две неща са безкрайни на този свят, това е “вселената и човешката глупост". И допълва Айнщайн впрочем “за първото не съм сигурен", тоест вселената може и да е крайна, но човешката глупост очевидно е безкрайна. Това горе-долу илюстрира това, което се случва", каза още проф. Михаил Константинов.

Той посочи още, че не само в България, а и в Европа се случва нещо, което е пълен "идиотизъм".

"И в този смисъл напълно разбирам Доналд Тръмп, който просто не иска да се разправя с тия идиоти европейските. И като дойде на власт, а той ще дойде, ако не го застрелят, той просто действително за 24 часа ще спре тази война. Просто тази война е безумна от което никой не печели, следователно трябва да бъде прекратено това безумие, ако до тогава това не се прекрати само. В този смисъл, нашите политици не са много по-различни от световните, които са на много ниско ниво. Имам предвид западните политици, в сравнение с големите политици  на миналото, са просто пълни боклуци, казвам го с пълна убеденост. Просто обидно тъпи хора, лъжливи, прости и тъпи, и за съжаление ние вървим след тях, защото няма накъде да отидем. Дай Боже, на това човечество да му дойде акъла, да се справи със собствената си глупост, и да се развива в положителна посока", посочи още проф. Константин Константинов.