"България има нужда от лява политика и колкото повече партии включат в програмите си леви позиции и леви политики, толкова по-добре би било за следващото управление, ако може да бъде в ляво, защото положението в страната е крайно неприятно от гледна точка на инфлацията, на рязкото намаляване на доходите на хората и политиките, с които служебното правителство няма възможност да се справи". Това каза проф. Мария Пиргова, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ в ефира на "Фокус" и предаването "Това е България". "Смятам, че левите послания са крайно необходими", категорично заяви тя.

"Това са хора, минали през лявото, част от тях минали и през дясното, но са хора с опит в политиката. И лично аз намирам за нещо много положително това, че те се регистрираха за изборите, издигнаха своите листи и водачи", каза Пиргова относно новата политическа формация "Левицата“, която официално се впуска в битката за 49-ия парламент.

Според нея те ще се намесят на левия терен много силно, дори затова, че всеки един от представителите на тази нова формация, която все още дори не е и оформена като формация – "Левицата“, са имали своите избирателни райони, избирателна история, те си имат в някаква степен свои поддръжници и електорат през годините, които смятам, че сега, при една добра кампания могат да ги подкрепят, най-вече за сметка на БСП, защото ми се струва, че БСП с това ръководство, с последния Конгрес продължи да губи доверие и избиратели, които едва ли биха подкрепили това ръководство.

"Социологическите агенции дават на БСП с ръководство г-жа Нинова едни постоянни 6-8%. Аз смятам, че ще паднат и по-ниско", подчерта Пиргова.

Цоня СЪБЧЕВА