Най-съществената промяна на отиващото си правителство беше премахването на ужасната практика да се рекетират бизнесмени. Това каза политологът проф. Мария Пиргова в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за политическата обстановка у нас. По думите й наследството, оставено от отиващото си правителство, е противоречиво.

Най-голямата промяна, която се усети във вътрешен план, е по отношение на бизнеса, отбеляза тя. "Във вътрешната политика правителството се опита да направи промени и мисля, че най-съществената от тях беше премахването на тази ужасна практика да се рекетират бизнесмени, да има портрети на Бойко Борисов във всеки фризьорски салон едва ли не. В противен случай НАП взимаше на прицел даденото предприятие. Така че бизнесът се освободи, бизнесът не се страхува от това, че ще му го вземат или ще го нарочат от НАП“ заяви тя.

Политологът каза, че НАП вече не е "Икономическа полиция“, а е нормална държавна институция.

Проф. Пиргова коментира, че правителството в оставка освен разтурянето на Специализирания съд и прокуратура, не е успело да постигне повече в съдебната реформа. "Те се опитаха да направят КОНПИ паралелна прокуратура – не успяха. И мисля, че много бързо тръгнаха да задоволяват и собствени интереси. Аз лично не очаквах да има толкова напориста битка за изгонване от полето на енергетиката на "Газпром“, коментира още тя.

"Говорят за диверсификация, а на практика правят премахването на един доставчик за сметка на друг, което пак не е диверсификация, а е подчиняване вече на друг доставчик по същия начин, без баланс. Трябваше да търсят баланс между "Газпром“ и други доставчици, да ги направят взаимно заменяеми, но и за това нямаха ресурс“, поясни проф. Пиргова.

Според нея по тази линия са направили голямата си грешка да назначат за шеф на "Булгаргаз“ бившия директор на фирмата МЕТ, която е посредник между Гърция и България в доставките на газ. "Стана ясно за всички, че газа, който се доставя, е от "Газпром“, само че с 30% по-скъпа, и че членове на правителството, особено финансовият министър Асен Василев, задоволява собствени амбиции за сметка на българския бизнес преди всичко и на българския гражданин“, добави политологът.

А според проф. Пиргова като равносметка във външната политика тя определи постигнатото като "крайно отрицателно салдо“. "България развали отношенията си с Русия по бих казала не политически, а някакъв гаменски начин“.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"