Замисълът на сегашната управляваща тройна не коалиция е да бетонира във властта, чрез гаранция за ненаказуемост. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът проф. Александър Маринов. "И не случайно действията са насочени в две посоки. Едната посока е прикрито овладяване на получаване на контрол над съдебната система, макар и по нов, по-елегантен начин. И втората посока, това е премахване на възможността служебните правителства да контролират и да изнесат наяве нередности, да не използвам по-силна дума, извършени от редовните правителства. Това е съвършено ясно, аз тук искам да кажа в дух на самокритика, в т.ч. и лична, аз съм смятал, че служебните правителства трябва да бъдат много по-категорични и безкомпромисни в изнасянето на действителната картина относно работата на предходните служебни правителства. Имаше възражения, аз ги разбирам, че по този начин служебното правителство би се намесило в изборите и т.н.", посочи проф. Маринов.

Той продължава да е абсолютно убеден, че за да гласуват разумно хората на изборите те трябва да имат информиран избор, т.е. те трябва да знаят какво се е случило. Според него, служебното правителство на Гълъб Донев е било прекалено толерантно, прекалено сдържано.

"Иначе, уверявам ви, че имаше доста други неща, които най-малкото би трябвало да бъдат публично съобщени, не казвам изпратени в прокуратурата. С прокуратурата много се злоупотребява, като бюро “Жалби". Но тук е по-важно публична оценка и то с факти, доказателства, документи, и т.н. Ако редовното правителство има доказателства, нека да ги извади. И тогава да бъде водена дискусията въз основа на факти, данни, документи и т.н.", добави проф. Маринов.

По думите му,  дискусията може да тръгне в посока, в която да се стигне до спор между доказателства, факти, документи, това е много вероятно да се случи. Тогава ще трябва да се изясни, например, когато се говори за действия в сферата на енергетиката, какво е правило служебното правителство, ще трябва да се покаже или да се припомни какво е било положението към 2 август м.г., когато беше назначено това служебно правителство. Какво е било реалното състояние на интерконектора, какво е било положението с доставките на газ, каква е била ролята на посредниците в тези доставки, кой се е занимавал с тях. 

"Има неща, които могат да се докажат, и които неизбежно ще се дискутират, ако нещата тръгнат в тази посока. Но в момента, аз смятам, че колкото и да имаме различия и конфликти със служебното правителство, ние, пък и най-вече обществото, трябва да се фокусира върху изпълнението  на приетата програма на правителството. Трябва да се гледа напред. Аз бих обърнал внимание на слушателите на едно съществено обстоятелство. Тези, които са си направили труда да се запознаят с правителствената програма, са забелязали, че тя има една изключително обемиста част, свързана със законотворчество, т.е. неща, проектозакони, които правителството трябва да разработи и да внесе в парламента. Става дума за много напрегнати срокове в следващите няколко месеца", каза политологът.

По думите му, това мнозинство, което избра правителството, трябва да поеме ясен политически ангажимент като приеме в парламента чрез гласуване правителствената програма и по този начин гарантира недвусмислено, с официален акт на Народното събрание, че тази програма ще бъде обезпечена от гледна точка на действията на парламента. И тогава, ние ще можем да следим не само какво е написало и внесло в парламента правителството, а какво е свършило и респективно да знаем кой какви отговорности ще понесе.

Според проф. Маринов цялата тази правителствена програма, добре написана, е само една пушилка, която има за цел да печели време и да прикрива вършенето на други неща.

"Това, че беше внесен и приет от парламента бюджета е много добре, остават обаче опасенията дали ще бъде изпълнен така, както е написан. Тепърва ще има анализ, ще има дискусия относно дали това са истинските приоритети. Засега няма резултати, хайде да кажем, рано е да ги съдим. Но в много скоро време, според записаното в самата правителствена програма, ще трябва да бъдат отчитани вече реални резултати. Иначе, разбира се, може да сме свидетели на познатите хватки за измъкване, изплъзване, но аз се съмнявам, че това ще свърши работа, особено предвид на крайно неординерния характер на управляващата тройна не коалиция", посочи политологът.

"Аз смятам, че войната между президент - премиер - ръководство на мандатоносителите още не е започнала, това са някакви подготвителни действия. Войната ще започне, когато започне работата по тези конституционни и други законови промени, които имат за цел по същество да обезсилят президентската институция и не случайно някои конституционалисти смятат, че това, включително и промяната института на служебното правителство, е промяна в държавната уредба, която не може да бъде извършена от обикновено Народно събрание. Много е възможно да има тази война, сега има престрелки. Но моето мнение е, че ако управляващата тройна не коалиция разчита на това да атакува президента през служебните правителства, и през други ключови елементи на неговата политика, това е много неадекватно положение и ще ви кажа защо. През изминалите седмици излязоха две, малко по-рано на едно, три социологически изследвания на достатъчно известни агенции, които показаха, че огромното мнозинство от българското общество, в някои отношения, подкрепя позициите на президента, включително дейността на служебните правителства през последната година. Вероятно това е много неприятно, дразнещо, аз съм склонен да се поставя на мястото на управляващата не коалиция, когато рейтинга на едно започващо ново, редовно правителство е 2,5 пъти по-нисък от оценката за работата на служебните правителства на г-н Донев.Тук много скоро ще проличи къде свършват оправданията и къде започва неспособността на редовното правителство да постига резултати. Надявам се да е способно, аз не искам да се водя от принципа колкото по-зле, по-добре", каза още проф. Александър Маринов.