Диалогът между първата и втората политическа сила – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, вероятно ще се проведе през медиите. Около това мнение се обединиха проф. Георги Лозанов и Ивайло Нойзи Цветков в bTV. Според тях е крайно невероятно да се седне на една маса и да се преговаря за съставянето на редовно правителство.

"Единственият вариант, след окончателното обявяване на резултатите и на победата на ГЕРБ-СДС, е да се формира нещо около т.нар. "хартиена коалиция“. Ако е обратния вариант – ПП-ДБ да са първи, то тогава вероятно можеше да се търси вариант за работа с ГЕРБ-СДС и евентуално ДПС, без те да получават места в бъдеш кабинет“, коментира Нойзи.

"Партиите не са научени да говорят исторически, а само политически. Тези избори, както и предходните, са исторически. От тях до голяма степен ще зависи развитието на България. Големият победител тук не е между политическите сили, а евроатлантическото мнозинство“, отбеляза и проф. Лозанов.

Той обясни, че "Възраждане“ и БСП имат общо около 25%, а 60-65% от всички гласували са убедени в членството ни в ЕС и в НАТО с всички произлизащи от това решения.