В Германия наблюдаваме вибрираща мобилизирана гражданственост в защита на демокрацията. Това е ново доказателство колко жива е демокрацията, колко високо стоят демократичните ценности. Така коментира ситуацията в Германия международният анализатор проф. Анна Кръстева в ефира на предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Видяхме Германия буквално да се изсипва на улицата. В градове като Мюнхен бяха спрени демонстрациите, защото са повече, отколкото капацитетът на площада и основните артерии могат да понесат. Това е един изключително обнадеждаващ глас, който прокънтя навсякъде в Европа – че неонацизмът, че екстремизмът не е алтернатива, а че има ярка, силна, жива, мобилизирана защита на демокрацията", обърна внимание проф. Кръстева. 

По думите й голямо предизвикателство е "Алтернатива за Германия“: "Тя е едва на 10 години – млада възраст за политическа партия, но с впечатляваща история на възходи и падения. Възниква точно преди 10 години, 2013 г., основава се от консервативни икономисти. И тогава нейното острие е насочено основно към дълговата криза и е против еврото. Скоро след това започва бежанската криза и Германия приема повече от милион бежанци само за две години, което кара партията веднага да смени фокуса си, и той става много мощен антиимигрантски и вече от по-консервативното започва да се измества към по-крайнодясното до степен 2017 г. да призовава да се спрат възпоменателните събития на Холокоста и да се спре на културата, на национална вина, както я наричат те. След това следва спад 2022 г., не се представя добре. Но какво надува платната?  Причините са много и са вплетени - икономически и политически".