С приемането на еврото може би всичко ще поскъпне с 30-50 процента, но не и имотите, които вече са отчели тази стъпка. Имотът ще се обезцени в реално изражение, измерено в покупателната стойност на един апартамент. Това каза проф. Красимир Петров, д-р по икономиката от държавния икономически университет от Охайо в предаването "Добро утро, България" на "Радио Фокус".

Петров смята, че е нецелесъобразно да приемаме еврото, защото то е изключително слаба валута, с изключително инфлационна политика. "Сега сме в неистовата фаза, където народът затъна с няколко десетки милиарда ипотечни кредити, само и само да купува имоти", допълни той.

По думите му икономиката в страната ни е в тежка криза.

"Ние сме в криза още от COVID-19. Опитахме да компенсираме това с напечатване на пари. Тоест държавата взима инфлационни кредити. В следствие на това ние страдаме от тежка инфлация. Това направи цяла Европа, САЩ, Великобритания. Сега си сърбаме инфлационната попара", допълни проф. Петров.

На въпрос има ли спукване на имотния балон, проф. Петров отговори така: "Ние сме във фазата на манията. Имаме достатъчно данни и индикатори, че този имотен балон вече издиша и сме в най-ранна фаза на спукване на балона. Като цяло ние виждаме, че всички медии подготвят хората, че зимата ще бъде тежка, особено инфлационна зима. Хората предпочитат да се отдръпнат и да почакат да видят как ще се развият събитията“, каза още той.

На въпрос верен ли е митът, че българинът обича да си купува имоти, Красимир Петров коментира, че тази история е пресилена и това е вярно за всяка култура и манталитет. "Това е вградено в човешката природа. Хората търсят някаква форма на сигурност, надеждност“, допълни той.

Според Красимир Петров хората, които са имали и имат пари отдавна са купили апартаменти, а сега купуват тези, които теглят кредити.