Изключвам управление на системните партии, тази комбинация ще бъде смъртоносна. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на ЦИК. Това ще предизвика тотални протести и на местните избори и ГЕРБ, и БСП ще понесат огромни загуби, смята Константинов.

"Правителство на малцинството - няма такъв идиот, който да го направи. Шансът е на правителство между първите две сили. ГЕРБ казаха, че вече няма да подкрепят на честна дума, а ще участват в управление и във всяка една друга структура. Две министерства са особено важни - това е МВР и Министерство на финансите. Трябва да се види как ще си ги разделят. Ако това правителство се подкрепи от двете формации, то ще е коалиционно. Все едно с кои лица. Аз не разбирам термина експертно правителство. Във всяка една държава правителството е най-политическият орган. Логично е в него да участват хора експерти, които си разбират от работата. То ще бъде може би от експерти, но то е политическо като цяло. Може да бъде и правителство на малцинството, но в случая не участваме в такова", добави проф. Константинов.

Според него е възможна и същата комбинация, която беше - предишната четворна коалиция. В момента те имат около 118 депутата. Това е една хипотетична възможност. "ПП - ДБ, ИТН и БСП, това са 118 мандата, но аз не им дават големи шансове. Това трябва да са хора, без никаква гордост и достойнство, ако пак влязат в една легло. Аз това не го разбирам", каза Константинов.

Според него, първото нещо, с което трябва да се захване новото правителство е приемане на бюджета веднага, с разписване на бъдещи заеми и вземане на всички мерки от типа на Шенген, Еврозоната и фундаменталният въпрос за мира и войната. Важно е как ще се държи България във връхлитащата ни геополитическа буря. Няма как да не кажем какво правим. 

Цоня СЪБЧЕВА