"Ясно е, че това условие за ротационното председателство е опит на "Продължаваме промяната“ да наложи условия предварително. Предполагам, че това е в някаква степен и болезнена реакция от загубата на изборите. Сега, дали те ще премислят това свое предложение – не знам, но например съм убедена, че акад. Денков не е човекът, който ще вземе решение как да се процедира, що се отнася до този вид, така да кажем, болезнени въпроси или по-щекотливи въпроси и не е компетентният човек, който да се произнесе по това институционално решение". Това каза проф. Румяна Коларова в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".  Тя коментира разговорите между първата и втората политическа сила- ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и предложението за ротация на председателя на Парламента.

"Това е, може да се каже, едно екзотично решение, което освен оправдание за "Продължаваме промяната", че в края на краищата обсъждат обща законодателна програма, то е в някаква степен и индикатор, че нормалните принципи и правила на демокрацията някак си за тях не са приемливи. Те гледат на ситуацията като на нещо извън нормите в парламента, което не е добре. Да видим как ще се развие ситуацията. Що се отнася до законодателната програма – мисля, че в това отношение едва ли има големи различия между партиите. Въпросът е какъв е точно законодателният текст. И всъщност големият въпрос е дали те ще внесат в резултат на работата на тези групи, дали ще бъде внесен общ законопроект на двете коалиции "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ГЕРБ-СДС или, например, те ще подкрепят внесен от служебното правителство законопроект, който е друго, съвсем по-ниско ниво на постигане на съгласие. Разбира се, още по-ниско ниво е, ако ГЕРБ се съгласят да подкрепят внесен от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" законопроект или обратното, каза още Коларова.

Тя коментира и темата за ротацията на председателя на парламента: "Мен много силно ме смущава заявката за два месеца ротационен председател, защото това е много ясна заявка за предсрочни избори. С други думи, това е една процедура или една, така да го кажем, идея, по-точно хрумване, нестандартно хрумване, чрез което обаче "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ясно заявяват, че за тях максималният срок, в който парламентът ще функционира, е четири месеца. И тук искам нещо да подчертая – ротационното председателство се предлага, защото в противен случай парламентът просто ще се разпусне, на втория месец значи ще имаме избори, или по-скоро още по-бързо ще се разпусне – в края на един месец, и ще имаме избори юли месец.

Очевадно, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не искат такива избори и затова търсят някаква институционална рамка, в която парламентът да продължи да функционира, но истината е, че той не може да функционира, ако няма избрано правителство".