Очакването за по-силно мнозинство в парламента не се оправда заради влизането на седма партия – то намали броя на народните представители на всички останали. Това каза председателят на Българската асоциация за политически науки проф. Румяна Коларова в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Бъдещо управление между ГЕРБ, ДПС и ИТН е възможно, но според нея подобна коалиция няма да бъде устойчива и ефективна. "Сред българските политици и граждани съществува убеждението, че колкото по-малко е мнозинството, толкова по-лесно се управлява то. Истината е, че когато има подобен тип коалиции, всяка една от партиите в тази коалиция се чувства безценна. Всяка може да изнудва останалите, и то много убедително. Когато има противоречия между партиите, неизбежно се стига до разрив. Историята на кабинета "Денков“ е изключително показателна, защото "Продължаваме промяната“ до последния момент си мислеха, че могат да имат и моралното право, и техническата възможност да налагат на ГЕРБ всякакви решения, до момента, в който това се счупи“, обясни Коларова.

Предложения от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов експертен кабинет според нея ще функционира като кабинет на малцинството. "Когато става дума за политики, ще разчита на подкрепата на "Продължаваме промяната“ в парламента, което между другото, те декларираха, че са готови да направят – да подкрепят Борисов за проевропейски политики. Тъй като не може да направи свръхширока коалиция, той ще направи отворен формат така, че да даде възможност на "Продължаваме промяната“ да балансира изпълненото с определени претенции присъствие на ДПС и евентуално на "Има такъв народ“, коментира Румяна Коларова.

Европейският опит показва, че печелившите коалиции са възможни единствено там, където има много близки в своите позиции партии, които имат отдавнашно партньорство, установени партньорски отношения или високоинституционализирани процедури за формиране на коалиция, отбеляза тя. "Минимално печелившите коалиции са успешни в държави, където има ясно разделение ляво-дясно. С изчезването на БСП като възможен голям партньор минимално печелившите коалиции в България станаха ирационални, станаха невъзможни. Но аз съм напълно убедена, че коалиция между ГЕРБ и БСП ще бъде взривоопасна“, заяви Коларова.