С комарите може да има много големи проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха мерки за обработка на водоемите, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев.

Според него същият сценарий се развива и с кърлежите и "в момента се допуска безгрижие към здравето на народа". "Гражданите в София не виждат пръскане и косене, когато е сухо", посочи още той. Причината е, че вали и пръскането срещу кърлежи е неефективно. Специалистът предупреди още, че ще е много показателно колко ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.

Той смята, че най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май, отбеляза още професорът.

По отношение на коклюша, той коментира, че заразата се дължи на занемарената реваксинация.

"Заболяването се предава много лесно – един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани. Най-голямата опасност е за новородените, за които коклюшът може да е фатален", посочи специалистът.

"Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер – 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, трябва да се консултира за коклюш, съветва Кантарджиев.