С настъпването на по-топлото време се увеличава и броят на ухапаните от кърлежи хора. Основният риск е заразяване с лаймска болест. За първите четири месеца регистрираните пациенти са 25. За същия период година по-рано те са били едва 12. Общините в цялата страна вече се борят с вредителите чрез препарати, с които се обработват тревните площи.

Петя Грозданова е от майките, които предпочитат децата им да играят в парка. Макар досега да не са се срещали с кърлежите, тя вече е взела мерки. "Има репеленти, които се купуват за дечицата. Ние купуваме и засега не сме имали проблеми", споделя майката.

За други решението е различно. "По принцип отбягваме тревни площи. Сега им е много голяма популацията на кърлежите от дъждовете и слънцето", смята Гинка Цветкова.

"Трябва да знаем, че те са гладни. Презимували са и са много активни в това да си намерят гостоприемник. Основният риск е от предаване на заболяването лаймска борелиоза. Характерното за нея е зачервяване, което много бързо увеличава своите размери. За щастие се лекува в този ранен стадий 100% с антибиотици", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова пред нова.

От Столична община от няколко седмици вече пръскат срещу вредителите. "Обработките се правят върху всички обществени площи, които се посещават масово от гражданите. Обработват се рано сутрин при ниско окосена трева и сухо време. Карантинният период след употребата на препарата е 24 часа, затова се поставят указателни табели на всички площи", посочи гл. експерт в дирекция “Зелена система" към СО Сияна Хлебарска.

Ако все пак се стигне до ухапване, лекарите съветват бързо да се потърси медицинска помощ. "Ако нямаме на разположение медицинска помощ, забавянето в свалянето на кърлежа води до по-висок риск от предаване на инфекция, ако той е заразен", подчерта проф. Христова.