Мисля, че сме малко свръхчувствителни към всичко, което се случва в Китай по отношение на инфекциозната патология, предвид огромната пандемия Ковид, в последните години, и мисля че тревогата е пресилена. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. "Защото първо, Китай има много силна система за надзор, много добра регистрируемост на случаите, което им прави чест разбира се, и съответно именно поради това, че се следят случаите, те стигат всъщност и до нас. Но място за притеснение няма, защото първо, нормално е за сезона и във всички държави, включително и при нас, нараства броят на острите респираторни заболявания", каза Христова.

Специалистът поясни, че това е всяка година и ние го очакваме.

"И това, което е по-важно, патогените, които се доказват, не са нещо необичайно. Това са обичайната триада вируси: SARS-CoV-2, грипен вирус респираторно синцитиален вирус и едни бактерии микоплазна пневмония, които са известни с това, че причиняват пневмонии, и те са всъщност задължителни вътреклетъчни патогени, т.е. това са бактерии на границата между бактерии и вируси. Но няма необичайни патогени, няма от какво да се притесняваме. Освен това, тези патогени всъщност в нашата страна винаги ги е имало и ще ги има. И вече, според мене, това повишаване на случаите там просто бие тревога от гледна точка дали няма нещо друго. Но към момента няма такива данни за нов патоген, който да засяга тежко хората и т.н. Да, повишава се, но няма нищо необичайно", каза проф. Христова.

Тя обясни още, че у нас в момента грипните вируси са още в зачатък. Миналата седмица са доказани два грипни щама, което означава, че категорично има циркулация на грипни вируси. Със сигурност не е започнала тогава, а поне две седмици по-рано скрито и рядко преди да се установи. Но така или иначе грипната вълна е още в зародиш.

"Нея тепърва я очакваме да се развие следващия месец и да достигне пикови нива януари и февруари. От друга страна SARS-CoV-2, причинителя на Ковид, поне по официални данни за нашата страна е в рецесия. Т.е. намаляват случаите, и то намаляват убедително вече повече от четири седмици подред. Намаляват така, че броят на седмица сега е наполовина на броят на седмица преди един месец. Разбира се, че имаме не малка група недиагностицирани, но ние винаги сме ги имали някакъв процент. Така или иначе това говори за успокояване на Ковид ситуацията или по-скоро за едно масово преболедуване, каквото показват нашата изследвания. Т.е. някой го карат със симптоми, но в пъти по-често, поне 4-5 пъти по-често го прекарват хората безсимптомно, и като направят изследвания, виждат, че всъщност дори не са разбрали, че са изкарали. И точно тогава започва да намалява вълната", добави специалистът.

По думите и, най-податливи на респираторно синцитиалния вирус, който в момента причинява може би най-тежките заболявания и който засяга долните дихателни пътища, предизвиквайки бронхити, са най-вече малките деца. Това е вирус, който обикновено най-тежко засяга деца до една година, когато те за първи път се срещнат с вируса. Умерено тежко преминава при деца вече до пет-шестгодишна възраст, защото вече са се срещали с вируса, но имунитета е веднъж, типово специфичен, и избледнява. Възрастните хора също са една рискова група.

Цоня СЪБЧЕВА