"Пропагандните средства се опитват да представят социализма като възможно най-лошото и донякъде успяват при новото поколение. Както виждаме, има и поредните проектозакони и предложения да се определи комунистическият режим за престъпен. Тази пропаганда има въздействие особено върху средната класа и затова БСП много ясно трябва да определи посоката, която търси. Най-вече ми се струва, че основната цел на левицата в България би трябвало да бъде насочена към очовечаване на обществото." Това заяви историкът проф. Искра Баева на организираната от БСП дискусия "Левицата в България – идеи, програми, политики“, съобщават от пресцентъра на партията.

По думите ѝ относно състоянието, в което се намира българската левица и в частност БСП като най-голямата лява партия, проблемът не е толкова идеен, колкото е прагматичен.

"Защото ние се сблъскваме с недоверието на българските избиратели към левите партии. То се отнася и до БСП, но се отнася и до всички леви политически формации. Българските леви формации представят различни идеи и са обхванали теоретичното пространство на левицата във всяко едно отношение и въпреки това не успяват да намерят своя път до избирателите. Когато кажем, че БСП трябва да представлява интересите на средната класа, въпросът е, че първо, тя не се възприема като такава, и второ – към средната класа са отправени всички политически партии“, каза проф. Баева.