Расте броят на положителните проби за грип. Близо сме до епидемиологичност на  ситуацията. Расте делът и взима превес доказаният пандемичен щам на грипа, тип АН1Н1.  Ние започнахме сезона рано с AH3N2, след това се появиха единични  случаи, а в момента е над 60% от пробите, това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"  проф. Ива Христова - директор на НЦЗПБ.

За цялата страна се засилва циркулацията на вируса. Разликата е в отделните области. В над половината от областите е далеч от пика и обявяването на епидемиологична ситуация, при една част е гранично състоянието, в подножието на пика са и няколко области вече стойностите са по-високи от 95% от последните десет години. Затова Бургас обяви такава обстановка,  стана ясно от думите на проф. Христова.

Тя допълни, че има възможност по област, по отделни населени места, дори училища могат да обявяват епидемиологична ситуация. Как ще учат децата, се решава по места. Допълнителните мерки от страна на Здравното министерство препоръките са при повишаване на броя случаи да се преустановят профилактичните прегледи. Мерките ще бъдат динамични и ще отговарят на ситуацията.

В коментар как се различават ковидните от грипните симптоми, проф. Христова каза: Трудно се различават по клинични симптоми. Най-добре е това да се направи чрез изследване и при ранно доказване има с какво да се действа. За грипа е характерно много бързото обхващане на организма - от състояние на пълно здраве до състояние, когато всичко започва да ни боли в рамките на часове."