Добра новина е ратифицираното споразумение между България и САЩ за изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй" от Westinghouse. На първо място започва изграждането на голяма мощност високотехнологично производство. На второ място споразумението, което се случва със САЩ не е ориентирано само към реакторите, то включва и образователен и научно-изследователски елемент. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ деканът на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ проф. дфзн Георги Райновски.

Технологията по която ще работят реакторите като принцип е същата, какваито са и сегашните реактори в Козлодуй, това са водни реактори под налягане. “Разликата е в системите за управление, контрол и безопасност, които са надградени над това, което имаме. Тези реактори съвсем наскоро получиха лицензиране в Щатите и на практика са най-новия вариант на тази технология, който е наличен в света. Като степен на сигурност, те са значително по-сигурни от реакторите, които работят в момента", обясни експертът.

Той подчерта, че ръководството на АЕЦ “Козлодуй" преди 6-7 години осъзнава нуждата от нови кадри и стартира платена стажантска програма за студентите от Физическия факултет и от Техническия университет в София, това са студенти, ориентирани главно към ядрена физика и ядрена енергетика. “След подписването на споразумението със САЩ, Westinghouse влязоха в контакт с нас и обявиха стажантска програма.  В тази програма са предвидени 5 места за България - 3 от тях за Техническия университет и 2 за студенти от Физическия факултет на СУ, Сега в ситуация, че имаме подписано споразумение, което изгражда дългосрочна перспектива и добра реализация в действително високотехнологично производство, интересът към т. нар. “ядрено инженерство"  ще се засили и ще бъде значително по-устойчив, допълни проф. Георги Райновски .