"Първият извод от реториката, която върви в парламента, е че има доста добър синхрон между позициите на депутатите от ГЕРБ и служебния кабинет, назначен от президента Радев.“ Това заяви народният представител от "БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебатите за закона за удължаване на държавния бюджет, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Второ, много добре знаем как е емитиран дългът и какви са правомощията на служебния кабинет и на всяко правителство да ползва този дълг. Но ние не чухме защо има значителна част от дълга, който не е усвоен и както каза самият министър на финансите, средствата са отишли към Държавния резерв“, посочи още той.

"Затова искахме закон за бюджета за 2023 г. – за да разберем защо не са усвоени, колко са отишли от заемните средства във Фискалния резерв, в какъв период, как ще бъдат използвани. Без да имаме разписан бюджет за 2023 г., ние няма как да направим оценка на тези разходи“, обясни проф. Гечев.

Той призова да не се заблуждават хората по отношение инвестиционните разходи за закупуване на самолетите F-16. "Защо не казвате, че всъщност нелинейно растат разходите 24-та, 25-та, 26-та и 27-ма г., така че преди евентуално да получим чертежите, превърнати в самолети в края на 20-те или началото на 30-те години, ние ще сме платили и вторите 8 самолета преди да са кацнали в София? Това е истината“, подчерта социалистът.

"И тук ние искаме увеличаване на минималната работна заплата, което ще струва нетно около 500 млн. лв. на бюджета, а тук говорим наистина за милиарди за тези самолети - над 5 милиарда с лихвите“, каза още депутатът от БСП, като подчерта, че социалистите не са против превъоръжаване на армията, но това, което се гласува сега са едни цветни чертежи.

"Няма самолети, няма пари, няма помощи за българчетата в българските семейства, няма увеличение на минималната работна заплата, има срам и позор

за тези, които размотават парламента и лъжат хората“, обобщи в заключение проф. Румен Гечев.