Мътно и кърваво ще става в парламента, защото десницата ще защитава тези субсидии и помощи за бизнеса, докато левицата ще настоява бюджетът да бъде много по-социален. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Всички имат интерес да акцентират колко са социални и успешни, въпреки че изглежда, че не само при служебното правителство, но и при парламентарно представените политически партии и коалиции има една тревога да не би да се наложи да приемат нов бюджет. Това след 5 часа дебати изглежда съвсем ясно, тъй като всякаква отговорност, която ще бъде поета, рискува твърде много. Надвиквайки към 2023 година заплахите и пред икономиката, и пред драматичното състояние на социума, точно такъв нов бюджет рискува да вкара България в много по-голяма дългова криза, отколкото е през тази година", смята той.

По думите му неизвестните за страната за 2023 година са толкова много, че какъвто бюджет да се направи сега, този бюджет ще има повече прогнозен характер, отколкото окончателен. Икономистът уточни, че служебното правителство постъпва най-правилно тъй като дава продължение на този бюджет.

"Очаква се след два месеца разговори между партиите да се състави едно правителство, което да внесе политически бюджет за следващата година, но още по-тревожно е, че такова нещо вероятно няма да се случи, защото имаме в НС най-малко две токсични системни партии, с които има малко желаещи да се коалират. Така че вероятно ще отиваме към избори. Вероятно продължението на този бюджет от тази година е едно донякъде справедливо, макари тежко решение, защото то означава рязане на разходи през следващата година", обърна внимание проф. Дуранкев.

Според него ако се орежат връзките на корупцията, орязване на паразитни разходи и отиване към европейска данъчна система, може да има към 7 мрд. лв. повече може да има в бюджета. Икономистът подчерта, че пари има, въпросът е дали ще стигнат, защото обстановката за 2023 г. в ЕС е твърде озадачаваща.

"Големите дебати тепърва ще се прехвърлят. Мътно и кърваво ще става в парламента, защото десницата ще защитава тези субсидии и помощи за бизнеса, докато левицата ще настоява бюджетът да бъде много по-социален. Ако единият приеме едното, рискува много врагове. Другият, ако наложи своята теза, рискува не по-малко врагове. Въобще намираме се в постдемокрация - изглежда, че има институции, но те не функционират ефективно. Намираме се в пожарна ситуация - и то в няколко направления - не само в икономиката, във военно отношение, в международно отношение, нерешени социални проблеми вътре в страната. Трайно в България управлява олигархията, независимо от коя партия наднича тя", изтъкна той. 

Според проф. Дуранкев при положение, че няма решение за поемане на нови външни заеми, този бюджет за 2023 г. ще бъде картонената кутия на постната пица, но може да стигне, ако променим данъчната система и справедливостта. 

Цоня СЪБЧЕВА