"За огромно съжаление броят на хората със свръхтегло нараства. Около 40% от възрастното население и около 20% от младата генерация страдат от това, но в 12% от децата и юношите се наблюдава затлъстяване“, заяви диетологът проф. Донка Байкова в предаването "Добър ден, България“ в ефира на Радио "Фокус“.

"До преди 10 години преобладаващата част от популацията със затлъстяване беше от женски пол, но сега мъжете доминират. В няколко региона на България около 50% от мъжката популация страдат от затлъстяване“, коментира проф. Байкова.

Тя допълни, че всеки човек трябва да предприеме мерки за редукция на теглото си, за да не се стигне и до други заболявания - здравният статус се влошава, повишаваме нивата и липидните си показатели, холестерола, кръвната захар.

"Трябва да имаме хранително поведение, много движение, намаляване на стреса и да се храним с качествена храна“, заяви Байкова.

Диетологът подчерта, че затлъстяването вече не се приема като една козметична неприятност, а превенцията от ранна детска възраст би помогнала с регулирането на теглото ни.

Габриела ГЕОРГИЕВА