Звучи странно определението в резолюцията на германския парламент, в която се казва, че РСМ е модел за мултиетническа толерантност. Би трябвало да са забравили, че има българи там, подобна снизходителност не е добър знак. Тя е гласувана от три лявоцентристки партии. Не е вярно, че България не може да поставя повече условия към РСМ. Това каза пред NOVA News проф. Ангел Димитров, съпредседател на Историческата комисия на България и РСМ и бивш дипломат.

По думите му за половин година втори български активист е нападнат в РСМ. "Физическата агресия е ясен знак за средата, в която е възможно да се случват подобни неща. Езикът на омразата и негативните нагласи не са нещо ново. Това е подход, който има зад гърба си десетилетия, пропагандната машина работи на пълни обороти. След подписване на Договора за добросъседство те се засилиха", заяви той. 

Според него истината е, че в основата на моделираното отношение към България стои представата за доктрината на македонизма като недосегаем идеен монумент. "Неговото ядро е интерпретацията на миналото. Това обяснява неврозата на македонците от активността на местните българи. Те са опровержение на налаганата теза за окончателната дебългаризация на РСМ", коментира историкът.